RENT: Renholdet blir enklere, reklamerer Jörn Ikels, som også kommer med løsningen som kan revolusjonere offentlige toaletter i et setefritt land som Frankrike: Lokk og seter som kan låses fast.
RENT: Renholdet blir enklere, reklamerer Jörn Ikels, som også kommer med løsningen som kan revolusjonere offentlige toaletter i et setefritt land som Frankrike: Lokk og seter som kan låses fast.

Mindre lyd og lukt fra toalettene

Badet skal låte mindre, lukte mindre og vaskes enklere. Nå kommer dessuten Porsgrund med samme reservedeler til alle toalettene fra de siste 16 årene.

Published

Tre hele dager med presentasjoner av årets nyheter. Geberit har slått på den digitale stortromma og samlet bransjen til innovasjonsdager.
– Lett å holde rent! er løftet som konsernsjef Christian Buhl gjentok om veldig mange av de nye produktene som har kommet eller kommer i år.

Støyfrie hjem

Baderommet og avløpet skal irritere brukeren minst mulig, nemlig. Og det er ikke bare tungvinn vasking som er et minus for både sluttbrukerne og naboene deres:

– Bare se på den økende etterspørselen etter lyddemping. Folk vil ha støyfrie hjem, sier internasjonal direktør Erwin Kälin.

Han trekker gjerne frem de forskjellige systemene for å holde støyen fra avløpet nede på et minimum. Akustikk i avløpet, som utviklingsingeniør Joachim Förster omtaler det:

Vibrasjoner

– Når naboen dusjer eller går på toalettet, akkompagneres det av irriterende avløpslyder. Det skyldes blant annet isolasjonen og materialet i de gamle avløpsrørene. Måten de er bygd på, er avgjørende. Alt dreier seg om vibrasjoner, forklarer han.

– De overføres gjennom røret til omgivelsene, men også til ethvert materiale som kommer i kontakt med røret. Dermed er det god sjanse for at vibrasjonene blir til støy som når ditt øre eller naboens øre.

Förster er opptatt av at rørene må unngå kontakt med bygningskonstruksjonen. – Valget av riktige rørklammer har avgjørende innflytelse på akustikken, sier han.

Rent og luktfritt

Jörn Ikels, som er sjef for baderomssystemer hos Geberit, forklarer hvordan nye servanter og toaletter gjør rengjøringsjobben enklere. Dessuten kan lokk og sete beskyttes mot tyveri. Med andre ord: Hvis du noen gang får lov til å reise til Frankrike igjen, så kan det hende du opplever å finne et offentlig toalett med sete.

– Setet er også enkelt å rengjøre, og det kan utstyres med Duofresh, som fjerner lukt, sier Ikels.

Han forteller om en toppmodell med både setevarmer, luktavsug og føner, i tillegg til støysvak spyleteknologi. Toalettene kan høydejusteres enklere enn før, og setet kan festes med en ny løsning som skal gjøre det enklere å justere det så det havner der det skal.

Apropos offentlige toaletter:
– Nye produkter fokuserer på trådløs betjening, understreker Erwin Kälin.

Felles reservedeler

Hvis du har vært inne på Norges Rørleggere på Facebook og bedt kolleger om hjelp med å finne riktige reservedeler, så kommer du trolig til å like Porsgrund-nyheten som internasjonal produktsjef Désirée Oberson presenterte på innovasjonsdagene:

– Nå slipper du å jakte på spesielle reservedeler hver gang du skal skifte skyllemekanismen i et gulvstående toalett, sier hun og presenterer nye deler med 13 prosent mindre materialer, opptil 59 prosent resirkulert plast og produksjon lagt til rette for å gi mindre transport.

– Nå kan alle toaletter repareres med de samme reservedelene. Nye som gamle. De passer på alle de gulvstående toalettene våre som er kommet på markedet gjennom de siste 16 årene, og på alle modellene som kommer, lover Oberson.

Dra damer på badet!

Gutta prøver å dra damer på kjøkkenet – de bør heller investere i badet, mener interiørarkitekt Trond Ramsøskar.

– Gutta vil gjerne bruke penger på kjøkkenet for å vise seg frem i helgene. Men skal du imponere damer, må du legge pengene på badet. Det er da du får damen til å bli lenger enn den første natten! råder Ramsøskar.

Han er godt kjent som nestor blant interiørarkitektene, men nå kaster han seg også inn i dating-rådgivning.

Ramsøskar møtte kreativ leder Bjørg Owren på Informasjonskontoret for farge og interiør til en trendprat på Geberit-samlingen. De er skjønt enige om at stadig mer blir berøringsfritt – inkludert toalettene hjemme hos kundene.

– Det er klart at gjestetoalettet blir berøringsfrie. Rørleggerne har et ansvar for å gi råd – og tenk på potensialet! råder Bjørg Owren.

Powered by Labrador CMS