SANITÆR

Baderom topper rehabstatistikken

I valget mellom stue, kjøkken, soverom og bad, så valgte flest å pusse opp badet. Det kommer frem i Mittanbuds rapport over fjorårets rehabprosjekter på hjemmebane.

Published

– I 2021 var bad og kjøkken rommene nordmenn oftest ville fornye, sier pr- og kommunikasjonsansvarlig i Mittanbud, Martin Frich Grevstad.

I deres ferske «Oppussingsrapport 2021» kommer det frem at bad og våtrom topper statistikken med hele 22,57 prosent av jobbene, altså nesten en av fire jobber. Kjøkken kommer på andre plass med 16,18 prosent av jobbene.

6740 totalrenoveringer

Mittanbud er Schibsteds Tinder for håndverkere, det vil si en markedsplass hvor de spleiser private med håndverkerbehov. Skal du for eksempel pusse opp badet ditt kan du legge oppdraget ut på markedsplassen, så kan de håndverkerne som er interessert gi tilbud på jobben.

MER ENN ET BAD: Badet brukes ifølge pr- og kommunikasjonsansvarlig i Mittanbud, Martin Frich Grevstad, til mye mer enn daglig renhold og toalettbesøk.

– Totalt ble det lagt ut 6740 totalrenoveringer av bad gjennom Mittanbud i 2021, noe som er en oppgang på tre prosent sammenlignet med året før, sier Grevstad.

Han legger til at snittprisen for totalrenovering av bad, formidlet gjennom Mittanbud, i 2021 var 263.000 kroner.

– Dette er prisen for utførelse av selve jobben og inkluderer ikke baderomsmøbler. Samlet ble det formidlet i underkant av 28.000 jobber til rørleggerne på Mittanbud, sier Grevstad.

Flest totalrenoveringer ble gjort i Viken, hvor det på Mittanbud ble registrert 1789 totalrenoveringer. Oslo kommer på andreplass med 1640, mens Vestland med 605, Trøndelag med 604 og Rogaland med 570 er på henholdsvis tredje, fjerde og femteplass. Nederst ligger Nordland med 171 totalrenoveringer.

Mangel på rørleggere

I rapporten forteller Mittanbud at 2021 var året der mangelen på håndverkere for alvor ble synlig i Norge. De påpeker at innreiserestriksjoner og mangel på utenlandsk arbeidskraft påvirket bedriftene, som hadde færre ansatte og dermed også mindre kapasitet til å utføre prosjekter.

På Mittanbud var det derfor rekordmange prosjekter som ikke ble besvart av bedrifter, og 12 prosent av jobbene som ble lagt ut på Mittanbud i 2020 fikk ingen svar.

– Vi ser at etterspørselen etter håndverkere er større enn det markedet klarer å ta unna, både på og utenfor Mittanbud. Nullsvarsprosenten vår på rørleggerjobber var i fjor på 11 prosent. Dette er litt under snittet for de andre håndverksfagene, men fortsatt vesentlig høyere enn de foregående årene, da nullsvarprosenten var på syv prosent, sier Grevstad.

Badet kan brukes til så mangt

Oppussingsrapporten baserer seg på spørreundersøkelse, hvor Mittanbud har spurt brukerne av markedsplassen ulike spørsmål. Her kommer det blant annet frem at badet brukes til langt mer enn dusj, tannpuss og som krypinn når naturen kaller.

Det viser seg nemlig at det er store forskjeller på de som lever et familieliv og de som bor alene. I de store husstandene er badet i større grad en frisone, en oase og et sted man kan få litt fri.

– Her ser vi at hele 15 prosent bruker badet for å få litt alenetid vekk fra familien. I husstander med to eller tre medlemmer var det bare to prosent av de spurte som svarte det samme, sier Grevstad.

Powered by Labrador CMS