INVITERER: Trygve Johan Brenden hos Obos Prosjekt vil ha med seg flere rørentreprenører til å gi tilbud på serieproduksjon.

Trenger flere til å serie-rehabilitere bad

HAMAR: Boligselskapene trenger serieproduksjon, men rørleggere vil ikke rehabilitere mange like bad. Obos Prosjekt etterlyser flere som vil ta på seg slike oppdrag.

Published

Det er vanskelig å få rørleggerne til å montere prefabrikkerte bad. Men det er sannelig ikke enkelt å få noen til å ta rehabiliteringsprosjekter på sanitæranlegg og våtrom med serieproduksjon, heller, sier Trygve Johan Brenden.

Han har 25 års fartstid som rørlegger – nå er han fagskoleingeniør og prosjekt- og byggeleder i Obos Prosjekt og følger opp slike prosjekter på Innlandet.

Nektes forsikring

Det er nok av bygninger som trenger rehabilitering og vedlikehold. Boligselskaper opplever at forsikringspremien skrus opp fordi sanitæranlegget er for gammelt. I verste fall nekter forsikringsselskapet å dekke vannskader. Brenden og kollegene hans lager tilstandsrapporter, prøver å få flere til å vedlikeholde tidsnok, men er klar over at det er en modningsprosess.

SAMARBEID: Murerne Morten Granhaug (til venstre) og Geir Dillerud hos Th. Johansen må samarbeide godt med rørleggerne for at fremdriftsplanen skal gå greit å holde.

– Her hadde vi en tilstandsvurdering for tre år siden, forteller han. Brenden viser frem bad i forskjellige stadier i Skappels gate 1 borettslag på Hamar. 72 leiligheter skal få skiftet ut felles vann- og avløpsrør og rehabilitert badene uten at beboerne behøver å flytte ut.

Fem uker

Oppgangene settes i gang i rask rekkefølge. I dette prosjektet tar hvert bad fem uker fra oppstart til overlevering. Noen entreprenører har oppstart annenhver uke, andre kjører oppstart hver uke. Det er ikke noen fasit, men uansett skal hvert bad være ferdig fem uker senere.
– Med serieproduksjon går det ikke an å snuble underveis. Folk skal kunne bestille seg sydentur etter fremdriftsplanen, sier Brenden.

I Skappels gate er det Rørservice Innlandet som har jobben, med Th. Johansen & Sønner som totalentreprenør.

200 i året

– På Innlandet rehabiliterte vi 200 baderom for fem boligselskaper i fjor, og vi venter en økning av antallet i år, forteller Trygve Johan Brenden.

Obos Prosjekt vil ha flere rørleggerbedrifter i dette markedet både på Innlandet, i Oslo og i resten av landet. Brenden anbefaler å finne samarbeidspartnere blant entreprenørene som tør å prøve slik serieproduksjon. Om det er rørleggeren, tømreren eller mureren som styrer fremdriften, er ikke avgjørende, men noen må styre hovedprosjektet.
– Vi trenger flere på tilbudsbefaringene våre. Får du til logistikken og sørger for at alle fagene prater godt sammen, så tjener du penger, lokker Trygve Johan Brenden.

Powered by Labrador CMS