VIL INN: Bilal Isa står utenfor byggeplassen og vil inn. 40-åringen har tatt videregående i voksen alder og jakter på læreplass.

Bilal (40) jakter lærekontrakt

I Syria var han leder på sponplatefabrikk. Bilal Isa (40) har skiftet land og fag og gjort ferdig vg2 i Oslo, men lærlingplass har han ikke fått.

Published Last updated

– Jeg er ikke misunnelig på dem som får kontrakt, men jeg håper noen har plass til meg, også, sier Bilal Isa.

Han arbeidet i Syria frem til 2009. Så brøt han opp og flyttet til Norge, etter tre måneder i syrisk fengsel.

– En ren misforståelse. Jeg har aldri vært politisk aktiv. Jeg følger selvsagt med på det som skjer og har meninger, men jeg engasjerte meg aldri i politisk arbeid, sier han.

Pusset opp

Da han kom til asylmottaket i Lødingen, var det aldri snakk om å sette seg og vente.

– I Norge går det an å si at «jeg skal slappe av og få penger av staten». Det vil jeg ikke. De pengene har jeg ikke fortjent, sier Bilal Isa.

Det var på en restaurant han fant ut at han ville bli rørlegger. Han hjalp til på en restaurant samtidig som den ble pusset opp.
– Den gangen hadde jeg ikke fått oppholdstillatelse ennå. Da elektrikeren og rørleggeren kom, så jeg på, og så sa jeg at «når jeg får oppholdstillatelse, skal jeg bli rørlegger!», forteller han.

Lederjobb

Da hadde han god erfaring fra praktisk arbeid fra før. Tre år på en glassfabrikk i Syria og åtte år på en fabrikk som produserte trefiberplater. Der ble han først forfremmet til å lede en gruppe på 16 mann, så til sjef for hele avdelingen.

I Norge har han arbeidet i barnehage, renholdsbyrå og restaurant. De to siste årene har han tatt videregående skole og er klar for læretid.

Tilbake til skolen

– Til å begynne med tenkte jeg at jeg ikke kunne begynne på skole, for jeg måtte hjelpe familien i Syria. For tre år siden bestemte jeg meg for å gå tilbake til skolen. Flere har sagt at det er mange år å bruke på å få et svennebrev. Men tiden går fort, sier han.

Bilal Isa hadde utplassering hos Assemblin mens han gikk på skolen og forteller om interessante arbeidsdager og gode skussmål. Senere har han prøvd å få lærlingplass både der og andre steder, i og rundt Oslo – uten resultat foreløpig. Det er kanskje ikke like lett uten nettverk, lurer han.

På prøve

I norsktimene har han skrevet om unge lærlinger og innrømmer at han havnet på arbeidsgiverens side i debatten.

– Men norsk på byggeplassen? Det er jo polsk vi trenger, spøker han. Selv snakker han kurdisk og arabisk i tillegg til norsk.

Nå arbeider Bilal Isa på restaurant mens han står på for å finne læreplass. Han stiller gjerne på prøve noen uker, bedyrer han.

– Det viktige er at arbeidsgiver er fornøyd!

Powered by Labrador CMS