DUSJDEKLARERT: Elisabeth Norberg (til venstre) og Laila Johansen Bjørgan har fått EPD på dusjveggen.

SANITÆR

Miljømerker det første dusjhjørnet

BRYN I OSLO: Nå har det første dusjhjørnet fått miljødeklarasjon. Det er Brødrene Dahl som har fått EPD på dusjvegger fra Picto.

Published Last updated

– I første omgang har vi fått laget deklarasjonen på én modell, og flere vil følge, forteller miljø- og dokumentasjonsansvarlig Elisabeth Norberg.

Hun vil gjerne fortelle hvordan Brødrene Dahl tar miljø og bærekraft på alvor – som alle i bransjen skal og bør gjøre.

Breeam-spørsmål

– Det er viktig at kundene får den dokumentasjonen de trenger for å vite hva slags CO₂-fotavtrykk produktet har, sier hun.

Kundene vil gjerne ha produkter med miljødeklarasjon, nemlig. På mange bygg er det viktig å regne ut hva klimafotavtrykket er.

– Vi får forespørsler om EPD på større bygg- og anleggsprosjekter og Breeam-prosjekter. Nå har klimagassregnskapet vært laget med andre typer produkter enn det vi har i bransjen her, men det er bare et spørsmål om tid før de lovpålagte kravene kommer, regner Norberg med.

Skal bli enklere

For dusjhjørnet er det en konsulent som har gjort arbeidet som skal til for å få ferdig en EPD. Senere er tanken at det skal være enklere og kunne gjøres uten innleide eksperter.

– Vi samarbeider på nordisk nivå, og så har vi en EPD-generator, forteller hun.

Men første gangen er det greit å ha hjelp til å hente inn alle dataene og regne ut tallene.

Ikke dyrere

Det koster å lage miljødeklarasjoner på et produkt. – Men Picto-dusjveggen har ikke steget i pris på grunn av dette, sier Laila Johansen Bjørgan.

Hun er salgssjef for Alternabad, Brødrene Dahls eget baderomskonsept som Picto er en del av.

– Vi spiller inn til leverandørene på våre egne merkevarer at dette må vi ha. De må legge til rette for EPD-er, sier hun.

Kommer på flere

Elisabeth Norberg varsler at det kommer til å skje mye på EPD fremover, både hos Brødrene Dahl og i bransjen generelt:

– Det utvikles hele tiden. Fremover blir det EPD-er med PCR-er som grunnlag på nye typer produkter, sier hun. PCR, det vil si produktkategoriregler – altså et forarbeid som må gjøres før deklarasjonen blir utarbeidet.

– PCR-er for EPD-er er et kontinuerlig arbeid som gjøres på europeisk nivå. PCR-er som blir utarbeidet i Europa, kan også brukes i Norge. EU jobber på høygir med regelverk for å nå målene om å bli klimanøytrale innen 2050. Her vil det komme nye krav som vi i bransjen må forholde oss til. Derfor er det viktig at vi følger med på det som skjer også ute i Europa, sier Elisabeth Norberg.

Klart på kjøkken

Designa har fått laget en EPD på kjøkkeninventarene sine. Dette er de første kjøkkeninventarene med denne miljødeklarasjonen også i Norge, ifølge den danske leverandøren.

– Det har vært en ressurskrevende prosess, men det er verdt slitet. Nå er det mulig for oss å dokumentere at det er reelle data bak når vi forteller om arbeidet vårt med bærekraft, sier Karen Cederkrantz, som er direktør for sosialt ansvar hos Designa.

Powered by Labrador CMS