HENGER ETTER: Volumproduktene ligger godt an med EPD-er, mens det som puttes inn i veggene, henger etter, sier Håkon Hauan, litt forenklet. Øyvind Bjørnstad (t.h.) og Vestre vil ha EPD-ene i et format som kan leses digitalt.

ENERGI OG MILJØ

Store sprik i EPD-er

Byggenæringen er langt fremme med EPD-er, men de tekniske fagene henger etter. – Nå kommer de for fullt, og de bruker kortere tid enn resten av næringen, sier EPD-sjef Håkon Hauan.

Published Last updated

Det er stort sprik i feltet, fastslår Hauan.

– Generelt er den norske byggenæringen veldig langt fremme både i bruk, volum og utvikling. Innenfor der igjen er det stort sprik i feltet, sier han. Hauan er daglig leder i EPD Norge.

Volum

Det er generelt de produktene som står for det største volumet av et bygg, som er lengst fremme. Tre og betong, vinduer og dører. Isolasjon og tak ligger også godt an.

– Så ser vi at andre kommer etter. Da tenker jeg på elektriske og tekniske ting, som nå kommer for fullt. Lys, ventilasjon, energi, tekniske produkter, infrastruktur, kabler, rør, pumper, heiser, rulletrapper. De har litt å ta igjen, men jeg tror de kommer til å bruke mye kortere tid enn den tradisjonelle byggenæringen, sier Hauan.

Han er ikke bekymret selv om de tekniske produktene ikke er helt på plass ennå.

– Det er naturlig å ta tak der det betyr mest, så kommer sikkert skruer og muttere etter hvert. Elektrisk, ventilasjon, VVS og kabling kommer nå, sier han.

Bransjeverktøy

Håkon Hauan mener at fremtiden er nyutviklede verktøy som hjelper til med å lage EPD-er for en hel bransje:

– Hadde jeg vært produsent, ville jeg sjekket om det finnes noen EPD-genereringsverktøy noe sted i markedet. Hvis det finnes, er det den raskeste, billigste og mest effektive veien. I Norge er bransjeorganisasjonene et godt utgangspunkt. De er veldig flinke, ifølge Hauan.

De som ikke er medlemmer i en bransjeorganisasjon, anbefaler han å sjekke den organisasjonen de i tilfelle ville vært medlem av. Han har flere eksempler på produsenter som har gjort det og endt med å melde seg inn i organisasjonen. Er det noen som bare trenger én eller to EPD-er, går det også an å kontakte et konsulentbyrå for å få laget dem, anbefaler han.

Andre kjøper mest

Håndverkeren trenger ikke å tenke veldig mye på EPD-ene for egen del: De er viktigst for produsenten, entreprenøren og innkjøperen.

Miljødeklarasjon

En EPD (Environmental Product Declaration) er en elektronisk miljødeklarasjon. EPD Norge beskriver det som et kortfattet dokument som oppsummerer miljøprofilen til en komponent, et ferdig produkt eller en tjeneste på en standardisert og objektiv måte.

EPD-en lages på grunnlag av en livsløpsanalyse (LCA) som bygger på Iso-standarder. Hensikten er at kunden skal kunne sammenligne miljøprofil og vurdere og velge basert på deklarasjonen.

– Men hvis håndverkeren er den som skal velge produkter og håndverkeren har en miljøprofil eller et miljømål å oppfylle, da kan det være fornuftig å se om et produkt har EPD. Hva er CO₂-utslippet på den kiloen med masse sammenlignet med en kilo med annen masse? Men de store volumene er det gjerne andre som har kjøpt inn, sier Håkon Hauan.

Vil ha digital EPD

Både håndverkere og leverandører ønsker seg EPD-er som er maskinlesbare. Programvareleverandøren Holte, for eksempel, bruker EPD-er i klimagassregnskapene sine, og da holder det ikke med PDF-filer.

– Vi ønsker å få det digitalt, men vi har ikke det i dag, sier Øyvind Bjørnstad. Han er bærekraftssjef hos utemøbelprodusenten Vestre.

– Nå har vi bim-modeller og alle mulige andre løsninger på bygg. Da sier det seg selv at du også må ha miljødataene digitalt, sier Bjørnstad.

Vil du lære mer om EPD? Nemitek arrangerer webinar fredag den 31. mars med tema: EPD-Reisen. Med oss har vi Sturla Ingebrigtsen fra Trox Auranor Norge AS.

Powered by Labrador CMS