Galvaniserte rør ruster opp

Unngå slik rør i sprinkleranlegget, sier forsikringsselskapene og Brødrene Dahl.

Published

Rørene ruster tvers igjennom. Både forsikringsselskapene og Brødrene Dahl råder alle til å unngå galvaniserte rør i sprinkleranlegget, men de kan ikke forby dem helt.Tekst: Georg Mathisen– Vi slutter ikke helt å selge galvanisert, men vi tar FG til etterretning og følger dem så langt vi kan, sier Terje Justnes. Han er prosjekt- og produktsjef for brannsikring i Brødrene Dahl.

Eksplosjon

Justnes snakker om en anbefaling fra FG – altså Forsikringsgodkjent, godkjennelsesordningen til Finans Norge. FG forteller om alvorlige korrosjonsproblemer og lekkasjer, senest en eksplosjon i forbindelse med vedlikehold på et vanntåkeanlegg.– Det er blitt vesentlig mindre bruk av galvanisert. Vi vil selvfølgelig henvise kundene våre til det som FG sier. De vil ikke forby galvaniserte rør, men henstiller til bransjen at den ikke markedsfører dem, så det blir mindre og mindre av dem, konstaterer Terje Justnes.

Tetter dysene

FG kom med første notat om galvaniserte rør i sprinkleranlegg allerede i 2015, og Teknologisk Institutt presenterte en rapport om dem året etter. Ukentlig tilsyn kan håndtere problemet, derfor har bransjen fått tid til å omstille seg.Nå fastslår FG at korrosjonsprosessen har brukt opp sinken i rørene i løpet av to–tre år. Dermed kan det ikke dannes hydrogen lenger, men store mengder sinkhydroksid. Det er spesielt kritisk for vanntåkeanlegg: Det tetter dysene. FGs vanntåkeveiledning forbyr da også å bruke galvaniserte rør i vanntåkeanlegg.

Gjennomrustet

– For ordinære sprinkleranlegg kan problemet hovedsakelig bestå av hydrauliske utfordringer, men vi ser eksempler på punktvis gjennomrusting etter kun få år, skriver FG.– Nå får vi meldinger om trykkøkning spesielt i boliganlegg hvor det er brukt pressrør. Disse anleggene er spesielt utsatte med tanke på kvalifisert ettersyn, forteller forsikringsselskapene. – Videre kommer det meldinger om anlegg med alvorlige korrosjonsproblemer og lekkasjer.

Våte og tørre

Det er ikke bare i Norge de galvaniserte rørene er et problem. Den amerikanskeide forsikringskjempen FM Global har meldt klart fra om at galvaniserte rør ikke skal brukes i våte slukkesystemer.FG forteller om like store problemer med tørre anlegg, så lenge det brukes vanlig luft.– Dersom det benyttes nitrogenpåfylling etter korrekte metoder, kan problemet være løst. For tørre anlegg er nå rådet og etter hvert kravet at det skal være en behandlet lufttilførsel med tørket luft eller nitrogen for alle typer rør, melder FG.

Powered by Labrador CMS