KØ: En sensor til toalettet fikk dingsenerdene til å stå i lange køer på teknologimessen CES i Las Vegas.

SANITÆR

Rørleggerdings i sentrum på stor teknologimesse

LAS VEGAS: Midt i elektronikk-nerdenes eldorado er det en rørleggerdings som samler menneskene. Urinskanneren plasseres i toalettet og finner ut om brukeren er frisk.

Published Last updated

CES er det store samlingsstedet for alle som er opptatt av ny teknologi. Her står bransjefolkene, mediefolkene og nerdene i kø for å se de siste påfunnene fra Microsoft og Meta, fra Google og Amazon, fra Samsung og LG.

Den store messen i Las Vegas er ikke helt tilbake på gammelt nivå etter covid-årene: I år var det «bare» rundt 100.000 besøkende.

Urin er en underverdsatt strøm av helsedata.

Morgane Descat
Markedssjef i Withings

Det var likevel mange nok til at det var lange køer på standen til toalett-fikserne som leverte en av messens største fulltreffere.

En stor del av dem som oppsummerte de mest spennende nyvinningene på CES, dro nemlig frem U-Scan. Produsenten Withings arbeider med helseteknologi og tar blant annet æren for verdens første smartvekt.

– I fjor ble det installert en million dingser fra oss, forteller gründer Éric Carreel.

Urin gir helsedata

Nå har det franske selskapet kastet blikket på toalettet. Nedi skålen, for å være helt nøyaktig.

– Urin er en underverdsatt strøm av helsedata, sier markedssjef Morgane Descat.

Derfor kommer U-Scan – en skive som er 90 millimeter i diameter og laget for å plasseres i toalettet omtrent på samme måte som mange luftrensere.

PAKKELØSNING: Testskiven U-Scan kan plasseres løst i toalettet på samme måte som en luftrenser, men produsenten Withings åpner også for løsninger som er integrert i toalettet.

– Den samler opp urinen og leder den til et inntak. Derfra føres den til et testpunkt der den sjekkes ved hjelp av biomarkører. Den kan skille mellom flere brukere på samme toalett. En sensor leser av den kjemiske reaksjonen, og resultatene kommer til en app på telefonen i løpet av minutter, forklarer produktsjef Julius Dewavrin.

Skreddersyr tester

Inne i skiven sitter det en kassett som kan skiftes ut, og som inneholder forskjellige testere.

– Hver kassett inneholder flere dusiner slike testere. Den roterer slik at det er de riktige tingene som blir testet hver gang, og en kassett holder til tre måneder daglig bruk, sier Dewavrin.

Det er også mulig å skreddersy kassetten og testene for hver enkelt bruker.

– Vi kommer med en U-Scan for profesjonelle brukere der hver profesjonell kan skreddersy sine egne kassetter, forteller Morgane Descat.

Det vil si at en lege kan sende med pasienten sin akkurat de testene som han eller hun trenger.

Kan integreres i toalettet

– Med «profesjonell» i denne sammenhengen er det helsepersonellet vi tenker på, ikke rørleggeren, bekrefter Christelle Barakat, som er gruppeleder for kjemi i Withings.

Hun understreker likevel at rørleggeren er en viktig del av verdikjeden for de nye urinskannerne:

– Målingene og utstyret kan også integreres i selve toalettet, og rørleggeren eller baderomsleverandøren kan selge hele toalettet som en pakke, forteller hun.

I sommer

De første urinskannerne lanseres i Europa i sommer. Da er det snakk om to forskjellige kassetter med testere: Én som følger med på sunt kosthold og én som overvåker menstruasjonssyklusen.

Parallelt med selve lanseringen forskes det videre på andre former for bruk.

– Vi vil vise hvordan overvåkning kan forebygge tilbakefall for pasienter med nyrestein, forteller professor Marie Courbebaisse, som forsker på nyrestein på Georges Pompidou-sykehuset i Paris.

– Du urinerer sju ganger om dagen, men testes én gang i året. Det er fordi dagens metoder hverken er enkle, komfortable eller hygieniske, sier Morgane Descat i Withings.

NemiTek.no kommer med mer spennende stoff fra CES i Las Vegas.

Powered by Labrador CMS