LØFTER: Tom Nardone hjelper brukere som sliter med å komme seg opp og ned av toalettsetet for egen maskin.

SANITÆR

Doløfter hjelper med verdigheten

LAS VEGAS: Brukere som sliter med å komme seg opp og ned fra toalettsetet selv, får hjelp av en løfter. – Vi har til og med en dusjtoalett-modell som spyler og tørker, forteller Tom Nardone.

Published Last updated

Han eier og leder amerikanske Dignity Lifts. Det handler om akkurat det som navnet tilsier: Løfteinnretninger som hjelper brukeren med å holde på verdigheten.

Vil klare seg selv

– For mange som sliter med bevegeligheten, kan det være greit å få hjelp med å dusje eller bade. Men de synes det er mer privat å gå på do og vil helst slippe å ha med seg noen på det. For det første vil de helst klare seg uten hjelp der så lenge som mulig. For det andre går de på do seks til åtte ganger om dagen, mens de kanskje dusjer annenhver dag, sier Nardone.

Dermed kan doløfteren også hjelpe dem som ikke kan eller vil ha pleie døgnet rundt.

Nardone regner med at de fleste brukerne er eldre som vil bo hjemme så lenge som mulig, men løfteren er også til hjelp for rullestolbrukere og andre bevegelseshemmede.

Forutsetningen er at de klarer å holde seg på bena med støtte når de flytter seg mellom rullestolen og dosetet. Dem som må flyttes sittende eller liggende, passer det dårligere for.

Asia-inspirert

– Da vi begynte å planlegge produktet, reiste jeg rundt i verden for å se på hva som finnes på markedet. I Asia var det flere toalettløftere, men de måtte gjøres sterkere for det amerikanske markedet, sier Tom Nardone og klapper seg på magen.

Standardutgaven av doløfteren er bare ment som erstatning for et helt vanlig toalettsete. Det sitter på en holder som plasseres rundt toalettet. Det eneste som trengs av montasje, er å ta av det vanlige setet.

– Setet vårt med bidéfunksjon og lufttørking krever litt rørleggerarbeid, men her i USA trenger du ikke noen formell bakgrunn på linje med svennebrev for å montere løfteren, sier Tom Nardone.

Powered by Labrador CMS