FORLIK: Striden om vannskadene og sprinkleranlegget på Ullevål sykehus endte med forlik. Geir Thollefsen (fra venstre), Thomas Andersen og Tom Thoresen hos C. M. Mathiesen og Eline Ekker hos Gjensidige (på skjermen) kan skilte med en rapport som viser at det er mye lettere og sikrere å blande glykol enn det Oslo tingrett konkluderer med.

Sprinklerkrangel endte med forlik

Du kan blande glykol trygt selv, og det er slett ikke nødvendig å være redd for at du ikke blander godt nok. Det er konklusjonen etter at millionstriden på Ullevål endte med forlik.

Published Last updated

Oslo tingrett mente at C. M. Mathiesen ikke blandet glykol og vann godt nok. Det endte med en dom der Oslo-bedriften måtte ut med 12,8 millioner i erstatning, egenandel og saksomkostninger for vannskader etter en jobb for 1,4 millioner.

Den fire etasjer høye bygningen på Ullevål sykehus fikk sprinklet loftet, der det er én kald del med utetemperatur og én varm del med romtemperatur.

To ledninger frøs

– Vi fylte opp med glykol. Så frøs begge ledningene som går ut på den kalde delen, forteller daglig leder Geir Thollefsen.

– Dette var på det ene av to loft. På det andre skjedde det ingenting. Det var like anlegg, samme entreprise og samme rørlegger, forteller HMS- og KS-koordinator Tom Thoresen.
– Og dette var erfarne sprinklerrørleggere med mange års erfaring fra sprinkler, understreker Thomas Andersen, som var prosjektleder for anlegget.

Blander seg lett

Oslo tingrett mente at rørleggerne ikke kunne dokumentere at de hadde blandet glykol og vann etter bruksanvisningen på kannene.

Det tilbakeviser C. M. Mathiesen.

I forliket er ikke glykolblandingen noe poeng. En ny rapport fra DNV GL – det som tidligere het Veritas – støtter rørleggerbedriften i at det er mye lettere og sikrere å blande glykol enn det som tingretten konkluderer med.

Ikke bare blander glykolen og vannet seg i et blandingskar helt uten at det er nødvendig å røre. Når de to væskene får stå en uke eller tre, så blander de seg til og med inne i selve anlegget, helt av seg selv.

Ta målinger

Tom Thoresen råder likevel den som skal fylle opp et sprinkleranlegg, til å være føre var:

– Når du fyller et kar, så ha en måling og fyll inn på KS-skjema. Når du fyller opp på nytt igjen, så ta en ny måling. Så er det også veldig viktig på slutten at du dokumenterer hvor mye glykol det er gått med til anlegget, sier han.

– Du må dokumentere at du har levert den glykolen som skal inn i de rørene. Sørg for at du har en faktura på innkjøpet av glykol, og så er det viktig at mengden på KS-skjemaet stemmer overens med mengden du har kjøpt inn, forklarer han.

Hvis du har kombinert det du har kjøpt med et par kanner som sto i bilen, så må du skrive det.

Ekstra sikkerhet

– Så er glykolblandingen forskjellig i Oslo og for eksempel på Eidsvoll, peker Thomas Andersen på.
– Der er det tre grader kaldere, så da må du kanskje blande 55-45 i stedet for 50-50.

– Det viktigste er at hvis du får påstand om at du har gjort noe feil, skal du kunne dokumentere at du har blandet så og så mye glykol oppi det karet. Sikrer du deg med KS-skjema, er det en ekstra sikkerhet for rørleggerfirmaet, sier Eline Ekker, som er jurist og seniorrådgiver hos C. M. Mathiesens forsikringsselskap Gjensidige.

En sidemannskontroll med en kollega som også signerer på temperaturmålingen, vil være en ekstra sikkerhet.

Oppgitt

Geir Thollefsen er oppgitt over hele saken: Det står tydelig i regelverket at den som skal ha brukstillatelse for et sprinkleranlegg, må inngå en serviceavtale og at anlegget skal ses på før hver frostperiode. I dette tilfellet var jobben en beskrevet entreprise der kunden skulle være med og ta test på glykolen når sykehuset overtok, der rørleggeren fulgte tegninger fra Norconsult og der ingen har protestert på at alt var utført i henhold til tegningene.

– Det de tar oss på, er informasjon som de er påkrevd å ha selv, men som vi ikke har informert godt nok om, sier Thollefsen.

– Det har vært både tredjepartskontroll og ekstern kontroll, og glykolen sto i rørene i et år uten å fryse.

aa

Powered by Labrador CMS