Mangedobler med CO₂-varmepumper

Varmepumper med CO₂ som medium gir kraftig vekst for Winns.

Published

Varmepumper med CO som medium gir kraftig vekst for Winns. I år dobler trondheimsselskapet omsetningen for tredje gang, og nå er den første offshorejobben på plass.

Tekst: Georg Mathisen

– Vi snakker nesten ikke samme språk, engang, som dem som sitter med kjemiske kuldemedier, sier Morten Hegdal. Gründeren i Winns har talt naturlige kuldemediers sak en stund. Nå løsner det.

– Til nå har vi drevet med teknologiutvikling og vært en liten verkstedbedrift som har produsert prototyper. Nå profesjonaliserer vi produksjonen. Vi har stående ordre, og i høst landet vi den første offshoreinstallasjonen. Vi skal levere fire dataromkjølere med CO₂ til Johan Castberg. Samtidig har vi flere store kontrakter på avdelingene våre i Trondheim, Stord i Oslo, fra 20 til 600 kilowatt, forteller Hegdal.

Varme og trykk

Han har ambisiøse mål. Det store er å bidra til å nå verdens klimamål. Det litt mer håndgripelige er å bidra til halvering av strømegningen til kundene og å fjerne behovet for å bruke kjemiske kuldemidler.

– Med CO₂ har vi tre ganger så høyt arbeidstrykk som konvensjonelle medier. Jeg kan redusere kostnaden til kundene mine med opptil 75 prosent. Samtidig reduserer vi CO₂-avtrykket med 99 prosent og leverer vanntemperaturer opp til 80 grader. Det er det ingen andre som kan gjøre, sier Winns-sjefen.

Alt produseres i Trondheim. – Målet vårt er at vi skal bygge opp en stor industri rundt industrielle CO₂-systemer i Norge og Trondheim. I år er etterspørselen firedoblet sammenlignet med i fjor, forteller han.

Naturlig ost og naturlig kuldemedium – Selbu Blå og andre blåmuggoster fra Tine produseres på meieri som bruker varmepumpe fra Winns.

300 kroner

Varmepumpene går til leilighetsbygg fra 40 leiligheter og oppover, skoler, kontorbygg og næringsmiddelindustri. – Egentlig alle som bruker varmt vann. Rørosmeieriet er en pioner. De bruker 300 kroner på en måned på fjernvarme fordi de produserer all varmen selv, sier han.

Meieriet på Røros gjenvinner all varmen fra kjøleprosessen ved hjelp av CO₂-varmepumper. Pumpene produserer tappevann som brukes til å vaske bilene og vaske anlegget.

– Også Tine-meieriene på Selbu på Tunga i Trondheim har anlegg fra oss, forteller Hegdal.

VIL ENDRE BRANSJEN

Da han startet Winns, var målet ganske enkelt å endre bransjen.

– Hvis du sammenligner CO₂ med et R404-medium, er 404-mediet 3943 ganger verre. En kilo CO₂ har et CO₂-avtrykk på en kilo. Bruker du en kilo freongass, er avtrykket på 3943 kilo CO₂.

Det er derfor dette er så viktig. Det er derfor vi må ta ansvaret med å utvikle teknologi så kunden har alternativer til de giftige og ekstremt mye mer klimaskadelige gassene, sier han.

I tillegg til Johan Castberg er Hasle skole i Oslo og kjøpesenteret Solsiden i Trondheim blant dem som skal installere varmepumper fra Winns. – Og fjerningen av oljefyrer gir 20 000 potensielle installasjoner, sier Morten Hegdal.

Powered by Labrador CMS