BRANNVEGG: God ventilasjon, filtrering og mulighet til å oppdage virus i inneluften, det vil gi VVS-bransjen store muligheter og gjøre bygningene til brannvegg mot Covid, sier teknogründer Ivar Plahte.

COVID

Vil gjøre offentlige bygg til brannvegg mot smitte

TJUVHOLMEN: IT-bransjen vil lære helsesektoren og VVS-bransjen å bekjempe virus. Ventilasjon og filtrering er første tiltak. Offentlige bygninger kan være «brannveggen» mot Covid, mener Ivar Plahte.

Published

Da «datavirus» dukket opp som begrep, var både ord og smittemåte hentet fra helsesektoren. Siden har IT-sektoren kommet langt i både beskyttelse og bekjempelse. Nå er det IT som har noe å lære bort i viruskampen, mener Plahte.

Global innflytelse

Han ledet utviklingen av IP-telefoni hos Telenor og Ericsson før han startet sitt eget selskap i USA, Onrelay. I 2007 var han en av de 26 nominerte til tittelen som verdens mest innflytelsesrike i telekombransjen, sammen med blant andre Bill Gates, Larry Page og Steve Jobs.

Nå er han også styreleder i det nystartede norske firmaet Healthguard, som står bak et støttesystem for bedrifter for å registrere tester og vaksiner.

– Jeg har blandet meg borti helse helt siden starten av pandemien, sier han selv. Etter at han leste på nemitek.no hvordan luftfilter fjerner virus, oppfordrer han både bransjen og helsevesenet til å se hvordan IT-sektoren beskytter mot virus:

I dekning i kjelleren

– Nå befinner hele pandemihåndteringen seg litt der IT-sikkerheten var på 1990-tallet. Når det kom et virusangrep, løp alle ned i kjelleren og slo av strømmen. Det trengs en mer systematisk tilnærming, sier han.

– I IT-sikkerhet er brannveggen første forsvarsverk. Så ligger det lag på lag med filter: Autentisering, passord, spam-IP-adresser – og aller sist ligger den manuelle overvåkingen 24/7 av kritiske systemer. Vi har lag på lag med ulike systemer som ligger der for å filtrere ut farlig trafikk, sier han.

Offentlige bygninger

Den samme måten brukes for å forebygge terror på flyplassene. Gjennomlysningen er den mekanismen som alle må gjennom. Så siler den ut for grundigere, manuell inspeksjon, som i neste omgang kan følges opp med mer avanserte tester og apparater for å oppdage sprengstoff og våpen.

– Jeg tror det er den typen tilnærming vi må begynne å finne frem til for smittevern, også. Det mest skalerbare og minst nøyaktige må ligge først i kjeden, sier Plahte. Han peker på at det er innendørs i offentlige bygninger at Covid-smitten brer seg.

Bygning som brannvegg

– Offentlige bygninger har da mulighet til å være en brannvegg innen smittevern. Hvis viruset kan både filtreres og detekteres der, får vi tilsvarende mekanisme som med brannvegger i IT-sikkerhet. Det er en utrolig spennende mulighet. Ikke bare for deres bransje, men for hele samfunnet, sier han.

Han skisserer en løsning der en bygning har en filterløsning som både filtrerer og oppdager virus.

– Det kan være like enkelt som en røykvarsler – at det bare begynner på blinke. Det viktigste er at det detekteres. Først gjør filteret en mange-til-én-test, sier han.

Hvis det viser seg å være virus i luften i bygningen, starter neste nivå. For eksempel at alle som har vært i bygningen, får melding om å teste seg.

– Hvis hurtigtesten er optimalisert for å unngå falske negativer, altså det motsatte av hvordan en hurtigtest fungerer i dag, så kan de mulig positive gå og melde seg opp på en teststasjon. Det blir tredje ledd. Er de positive der, går de rett i karantene. Dette er en veldig lik systematikk og kjede av smittevern som vi har i IT-sikkerhet, forklarer han.

Holder hjulene i gang

Offentlige bygninger i denne sammenhengen, det er alle steder der folk møtes. Barer og restauranter. Kinoer og treningsstudier. Klasserom, tog, kontorer, hotell, konferanselokaler, butikker og sykehus.

– Det er nesten bare disse stedene smitten faktisk sprer seg, sier Ivar Plahte.

Han er ikke ekspert, hverken på medisin eller på ventilasjon og filter. Poenget hans er at det kan være inspirasjon å hente om hvordan alle enkelttiltakene som er der nå, kan samkjøres mer systematisk.

Resultatet bør være at de fleste kan holde hjulene i gang selv om en smittsom sykdom truer. For en restaurant eller en bar, for eksempel, kan det være mulig å unngå å bli tvunget til å stenge:

– Hvis gjestene og de ansatte er vaksinerte, du har et virusfilter i taket og du tester alle i inngangen og alle ansatte når de kommer på jobb, da har du ganske bra smittevern. Da er det kanskje greit at vi holder barene åpne. I stedet for å gjøre som vi gjorde på 90-tallet, gå ned i kjelleren og skru av strømmen, sier han.

– Om vi får på plass en slik protokoll for deteksjonsberedskap, har jeg tro på at denne pandemien kan kontrolleres uten altfor stor inngripen i samfunnslivet, sier Ivar Plahte.

Powered by Labrador CMS