SLITEDELER: Trykktanken er holdbar, men kolber, termostater og ventiler er å regne som slitedeler som ikke har fem års garanti, forklarer berederprodusentene.

Slitedeler på beredere overrasker rørleggere

Er det ikke er fem års garanti på hele varmtvannsberederen?
Nei, sier produsentene – slitedeler er slitedeler, og dem må du bytte uten at leverandøren betaler.

Published Last updated

Rørleggeren reiste ut for å hjelpe en kunde som slet med en fire år gammel bereder. Han dro for å skifte kolbe, men det viste seg at det var en ventil som var problemet. Og den ventilen er det bare to års garanti på, fordi den er en slitedel.

I dette tilfellet ble rørleggeren overrasket over å få regning på ventilen. Han har aldri hørt om slitedeler på en bereder før. Men her er tre berederleverandører og én kolbeprodusent sterke, klare og enige: Selv om berederen holder i mange år, slites noen av delene raskere.

Termostat, kolbe og ventil

– På selve produktet er det fem års garanti ved fabrikasjonsfeil. Men på slitedeler, slik som termostaten, kolben og blandeventilen, er det ikke det, sier Svein Finstad hos CTC Ferrofil.

I dette tilfellet var det en CTC Heat Injection rørleggeren måtte ordne. Men reklamasjonsreglene er de samme hos konkurrentene.
– Vi vet også hvordan Norge er, sier Finstad og peker på problemer med både spenning og vannkvalitet.

– Kalk og humus går på kolben. Den varte mye lenger tidligere, da den var horisontalt inn på termostaten, men nå skråstilles den for å få ut så mye 70 graders vann som mulig, sier han.

FL-VA/VVS

– Så lenge vannet i berederen er i sirkulasjon, er det ikke noe problem med humus og kalk. Men når det står rolig og varmer seg opp, legger det seg belegg, så sprekker kolben, og så går sikringen. Ikke vil forbrukeren betale noe, ikke rørleggeren og ikke grossisten. Derfor har vi måttet gjøre det slik og sette ned foten, sier Finstad og viser til de felles salgs- og leveringsbetingelsene for bransjen, FL-VA/VVS 2020.

Svein Finstad forklarer hvordan de norske produsentene av beredere bruker kolber fra Norske Backer. Backer bekrefter at det ikke er snakk om noen fem års garanti der: Kolbene selges innenfor bedriftsmarkedet, og der gjelder andre regler og kortere garantier.

Vannkvalitet

Oso, på sin side, sier det samme som CTC: kolber, termostater og blandeventiler er å regne som slitedeler. Det bekrefter teknisk direktør Arne Vold-Johansen i Høiax.

Han sammenligner det med en bil: Du kan ha fem års garanti på bilen, men du må bytte plugger og oljefilter likevel.
– Det er forskjell på selve trykktanken i en bereder, som er ment å vare lenge, og andre deler. Kolber er avhengige av vannkvalitet. Vi har tolv års garanti på trykktanken i en boligbereder, men ventiler, kolber og termostater er slitedeler, sier han.

Så er det mange forskjellige bestemmelser: Mellom leverandøren og rørleggeren gjelder kjøpsloven, mens det er andre regler i forbrukerkjøpsloven, som gjelder mellom rørleggeren og en privatkunde.

– Etter kjøpsloven har vi to års garanti overfor rørleggeren, mens sluttbruker har fem års reklamasjonsrett etter forbrukerkjøpsloven. Det vil gjelde så lenge ikke annet er avtalt mellom partene i spesielle kjøpsavtaler eller kjedeavtaler, forklarer Vold-Johansen.

Kalk reduserer levetiden

Han forteller hvordan det er store forskjeller rundt i Norge på hvor lenge kolben i en varmtvannsbereder holder.
– Hvis du får kalkbelegg på en kolbe, så reduserer det levetiden drastisk. Kalkbelegget isolerer, under det blir det veldig varmt, og når det blir veldig varmt, får du veldig lett korrosjon på rustfritt stål. Hvis du ikke har vann som er slik at det lager belegg på elementene, derimot, holder de i 30 år, sier han og forteller hvordan han byttet kolbe på berederen hjemme hos svigermoren sin i 1977.

– Den står ennå. Det er i Bærum, der de har overflatevann. Hvis du har brønnvann, derimot, kan du få alskens rart vann, og da kan elementet ryke selv om det ikke er feil på materialet eller utførelsen. Det er fortsatt ikke noen garantisak, sier han.

– Det eneste vi som produsent kan garantere, er at hvis vi sier at elementet er i syrefast stål, så er det det. Korrosjon kan ingen garantere mot.

Det hjelper å velge en bereder som er egnet for akkurat det vannet den skal varme opp.
– Vi har beredere som er egnet for vanskelig vann og brønnvann i forskjellige kategorier. Men hvilken sluttbruker som helst kan gå og bestille den berederen han vil, og det selges også beredere over disk gjennom byggevarehus. Det står ikke rørleggere bak de diskene veldig ofte, sier Arne Vold-Johansen.

Powered by Labrador CMS