OPPFINNERE: Kleven-familien begynte med å kjenne igjen røyk blant støvpartiklene i fjøset; nå lanserer Kristian Kleven lekkasjestopper som ikke trenger hverken smarthus eller 230 volt.

SANITÆR

Lekkasjestopper sammen med alarmsystemet

OPPDAL: Den er koblet til alarmsystemet, går på batteri og trenger ikke 230 volt. Sikkerhetskonsernet Elotec lanserer sin egen lekkasjestopper.

Published

De begynte med brannvarsling i landbruket. For 30 år siden fant Jan Kleven ut hvordan han kunne lage en sensor som klarer å skille mellom røyk fra brann og alt det andre støvet som svever rundt i luften i et fjøs.

Siden har Kleven og firmaet som han startet, Elotec, funnet opp sensorer og andre innretninger som redder liv over hele verden. 

Nå utvider trønderfirmaet med sin egen lekkasjestopper.

Alarmsystem

GODKJENNES: Lekkasjestopperen kommer på markedet så fort den er godkjent hos Sintef.

– Den viktigste forskjellen fra andre vannstoppere er at den er en del av et totalt, FG-godkjent system, sier produktsjef Kristian Kleven. 

Elotec Ajax ble kåret til verdens beste boligalarm i 2017, men sikrer også verdensarvområder som for eksempel Bryggen i Bergen og trehusbebyggelsen på Røros. Eller store bygg som Trondheim Spektrum og Snø, for den saks skyld.

– Det er ikke noe nytt å ha en vannstopper som kan kobles mot smarthus. Men her er det ikke et smarthus som ligger i bunnen – det er et sikkerhetssystem, sier han.

På batteri

Det andre som produktsjefen gjerne vil trekke frem, er at stopperen går på batteri. 

– Du må ikke legge opp 230 volt ved siden av hvis du ikke ønsker det. Men du kan selvsagt drifte med en trafo, også, sier han.

– Batteriet holder opptil 6.000 åpne- og lukkesykluser. Den har mosjonering hver uke for at den skal kunne møte Sintef-krav, sier Kristian Kleven. 

Vannstopperen er i gang med prosessen for å bli godkjent nå.

Ser hvor det lekker

For Kristian Kleven er det viktig at den er enkel for brukeren. Hjemme i huset som han fikk bygd for et par-tre år siden har han en lekkasjestopper fra en annen produsent.

– Den første nyttårsaftenen vi hadde, gikk vannalarmen. Vi klarte ikke å finne ut hvor lekkasjen var. Sentralen blinket grønt og rødt, og du vet ikke hva du skal trykke på. Jeg har følelsen av at vi går et skritt tilbake sammenlignet med en brannalarm, sier han.

– Brannalarmen har ofte en app som sier hvor alarmen går. Nå kan du også få vite hvor vannalarmen er, og du kan overstyre den hvis det er trygt å åpne ventilen igjen, sier han og trekker også frem et annet eksempel fra omgangskretsen:

– Han bor i kommunal bolig. Der gikk det vannalarm, og vannet ble stengt. Da kommunalteknisk kom, måtte de tilbake flere turer for å åpne ventilen, for de var ukjente med hvordan det ble styrt, sier han.

Skal gå an å skjønne

– Fordelen med Elotec Ajax er at du kan se alle anleggene dine på pc-en. Hvis du har kontroll på fem forskjellige bygg i en kommune, kan du se hva som er statusen. Og så er vannstopperen enkel å overstyre. Det skal være enkelt for Klara på 80 år å skjønne hvordan hun skal styre den, også hvis strømmen har gått. Det er enkelt og intuitivt å løse manuelt, reklamerer Kristian Kleven.

Han er også opptatt av rekkevidde på den trådløse kommunikasjonen. 

– Vi møter ofte på problemanlegg der det er ting som står i veien. Det er en styrke å ha en rekkevidde på opptil 1.500 meter i fri sikt, sier han

Powered by Labrador CMS