AVGJORT: En tvist om frister og rørleggerarbeid endte med en solid regning for totalentreprenøren

Krevde at elektrikeren skulle gjøre rørleggerarbeid

Da bygget ble forsinket, sendte totalentreprenøren regningen til underentreprenørene. Nå må totalentreprenøren ut med nesten 3,3 millioner – blant annet fordi elektrikeren ikke ville gjøre rørleggerarbeid.

Published

Rørleggeren skulle levere ventiler og ventilmotorer i varmesentralen, ventiler og aktuatorer for gulvvarme eller radiator og automatikkutstyr som skulle monteres i rørnettet. Det satte elektrikeren som forutsetninger for tilbudet sitt allerede i tilbudsbrevet.

73,8 millioner kroner skulle det koste å bygge ny brannstasjon i Alta. Det var minst ti millioner kroner billigere enn Alta kommune hadde antatt, ifølge Altaposten.

Dagbøter

Prosjektet ble forsinket, og dermed måtte totalentreprenøren ut med drøye 1,8 millioner kroner i dagbøter. Totalentreprenøren mente at underentreprenørene på rør, ventilasjon og elektro måtte ta støyten.

De tre saksøkte totalentreprenøren. Rørleggeren og blikkenslageren inngikk forlik og betalte henholdsvis 240.000 og 586.000 kroner, men elektrikeren dro saken videre til retten. Nå har elektrikeren fått medhold i både tingrett og lagmannsrett.

Elektrikeren fikk ikke begynt med arbeidet sitt før en måned etter planen. Forsinkelsen endte også på en drøy måned.

Fulgte ikke opp

I mellomtiden var det ingen av de to firmaene som fulgte opp «uten ugrunnet opphold». Elektrikeren varslet ikke fristforlengelse før to og en halv måned etter den forsinkede oppstarten. Totalentreprenøren protesterte, men ikke på at varselet kom for sent. Dermed hadde elektrikeren krav på forlenget frist for å bli ferdig.

Ventet på andre fag

Ifølge totalentreprenøren var forsinkelsen hentet inn en måned etter at elektrikeren kom i gang. Elektrikeren, derimot, mener at forsinkelsen aldri ble innhentet. Maling, belegg, gulv, rør og ventilasjon var én til to måneder forsinket gjennom hele prosjektet, ifølge elektrikeren. Rør og ventilasjon overleverte i hvert fall like forsinket som elektrikeren.

Elektrikeren gjorde også arbeid senere enn firmaet burde ha gjort, fastslår Hålogaland lagmannsrett. Men det forsinket ikke jobben like mye som totalentreprenøren og andre fag gjorde.

Totalentreprenøren forlangte også erstatning fordi et annet firma måtte levere aktuatorer til aerotemperne på brannstasjonen. Men det hadde elektrikeren altså meldt fra allerede i tilbudsbrevet om at rørleggeren måtte gjøre.

Totalentreprenøren tapte

– Det var ikke en mangel ved kontraktsarbeidet. Kravet om retting var i realiteten et endringskrav, skriver lagmannsretten.

Resultatet ble at i stedet for å få dekket dagbøter og få erstatning, må totalentreprenøren betale elektrikeren 1.669.000 kroner. I tillegg kommer like mye i renter og saksomkostninger, slik at totalregningen ender på 3.255.000 kroner.

Powered by Labrador CMS