INGEN DØDSTALL: Det er helt uvisst hvor mange som dør av legionella hvert år: Eldre mennesker som dør av lungebetennelse, sjekkes ikke for legionella, sier Dag Fredrik Nedberg hos Sintef.

SANITÆR

Legionella koser seg i kombiskap

VIKA I OSLO: Kaldtvannet blir for varmt i kombiskapene. Resultatet blir gode forhold for legionella. Du har ikke forebygget legionella hvis du installerer et slikt skap, ifølge Dag Fredrik Nedberg i Sintef.

Published Last updated

Skap med stigerør eller gulvvarme. Det er en hyggelig løsning for legionellabakteriene, men ikke for brukerne.

Maks 24 grader

– I Norge har vi ikke gode retningslinjer for forebygging. Sverige, derimot, fastslår at stillestående kaldtvann ikke skal overstige 24 grader i løpet av åtte timer, sier Nedberg.

Han er rådgiver i Sintef Community. Der har han sjekket hvor varmt kaldtvannet blir i forskjellige skap.

– I et rør-i-rør-system er det typisk i fordelerskapet at vi blander varmt og kaldt. Vi ønsket å få et inntrykk av hvordan ulike typer skap påvirker vekstforholdene til bakterien, forteller han.

Altfor varmt

Først tappet han kaldtvann, så målte han temperaturen gjennom åtte timer.

I et skap med varmt og kaldt tappevann steg kaldtvannet etter hvert til samme temperatur som luften inne i skapet, det vil si to grader over romtemperaturen. Varmtvannet sank til samme temperatur. Med 22 grader i rommet ble vannet 24 grader varmt. Det er fremdeles godt under de virkelig gode vekstforholdene for legionella.

Med et stigerør i skapet ble resultatet et helt annet: I løpet av den første timen etter tappingen var det kalde vannet oppe i over 30 grader, og det endte på 32 litt senere. Da familien som bodde i boligen, reiste på helgetur, holdt det kalde vannet seg på 32 til 34 grader i mer enn to døgn.

Farlig gulvvarme

Enda verre ble det i kombiskapet der varmt og kaldt tappevann lå sammen med vannet som skulle brukes til vannbåren varme i boligen.

– Gulvvarmen leverer veldig mye varme inn i skapet. Er temperaturen på varmesystemet 40 grader, får du også raskt 40 grader inne i skapet, forteller Dag Fredrik Nedberg.

Han er klar over at det er mange forskjellige faktorer som må være der for at legionella skal dukke opp, vokse og formere seg. Temperaturen alene er ikke nok.

– Men riktig temperatur reduserer risikoen for vekst. Kan du si at du har forebygget legionella hvis du installerer et sånt skap? Det er ingen kombiskap som er tatt med i Sintefs tekniske godkjenninger, sier Nedberg.

Ut med kaldtvannet

Han har eksperimentert med andre løsninger, også. For eksempel en der varmt vann og gulvvarme ligger i ett skap, mens kaldtvannet er tatt ut i et annet, uten at det er gjort noen endringer med stenderne.

– Det tilføres en del ekstra varme, men det er langt under det kritiske området. Det er ikke optimalt, men det er et steg i riktig retning, ifølge Sintef-rådgiveren.

Hvis du skal holde temperaturen i kaldtvannet nede, anbefaler han å separere ut kaldtvannet fullstendig.

– Et vanlig fordelerskap fungerer ganske bra. Derimot bør du være skeptisk til sånne løsninger som tilfører veldig mye varme, sier han.

Et land som Sveits har regler om isolasjon på rør for å forebygge legionella, men ifølge Nedberg viser det seg at isolasjonen kanskje har motsatt effekt.

Uvisse dødstall

Ikke bare er det dårlig med retningslinjer for å forebygge legionella i Norge – det er også dårlig med oversikt over hva bakterien fører til:

– Hvis eldre mennesker dør av lungebetennelse, sjekker vi ikke for legionella. Sverige registrerer 300 dødsfall i året, men det kan være 3.000, sier Dag Fredrik Nedberg.

Bad for hele livet

Gir du kundene gode råd og hjelp til å planlegge badet for neste fase i livet? Neppe, mener fagrådssjef Vidar Hellstrand.

Han peker på slike ting som at en familie gjerne vil ha badekar mens ungene er små, men etterpå vil de over til dusj.

– Planlegg for både dusj og badekar. Ikke sett sluket der du alltid har gjort: Tenk på at det skal gå an å gjøre endringer på badet når behovene endrer seg, sier han.

Problemet er at det er for lett å komme med forslag om hvordan du vil ha det selv i stedet for å tenke på hva kunden trenger.

– Kundens behov blir ikke identifisert eller dekket opp, sier han.

– Bærekraftstiltak

På vannskadedagen kom den daglige lederen i Fagrådet for våtrom med flere råd om hvordan du kan tenke.

MULIGHETER: Kundene får ikke muligheten til å velge løsninger som gjør badet egnet når behovene endrer seg – og det taper rørleggeren mersalg på, konstaterer Vidar Hellstrand.

– Å ha våtrommet over en lengre periode er også et bærekraftstiltak, sier han. Dessuten kan du få til mersalg om du tenker lenger fremover.

– En godt veiledet kunde er en fornøyd kunde selv om kunden ikke takker ja til de løsningene du selger inn, peker Hellstrand på.

Han stiller spørsmål om slikt som hvor høy armaturen bør være. Hvor varmt skal det være på badet? Har du tenkt på at mennesker sent i livet vil ha det varmere enn 20-åringene og at det kan trengs tilleggsvarme? Passer du på at det er spikerslag for endret innredning eller støttehåndtak?

– Det betyr også noe ved salg av boligen, i stedet for at du skal gå på minimum hele tiden. Og hva med terskelfritt bad? Det er mange som ville ha takket ja selv om det koster 20–30.000 kroner mer. Det vi erfarer, er at de ikke opplever at de får den typen tilbud, så de er ikke klar over muligheten, sier Vidar Hellstrand.

Powered by Labrador CMS