DELREPARERER: De satser på sensorer for å få til delreparasjoner – Jens Persson (til venstre) i Vieser og Niklas Wennström i Sluta Riv.

VÅTROM

Finner fukt uten å bryte opp gulvet

Sensorene måler fukt under membranen uten at du må rive opp gulvet. Når sensorene er der, kommer også håndverkeren til å være mer nøyaktig, tror Jens Persson i Vieser.

Published

Persson er skandinavisk salgssjef hos slukprodusenten. Han mener at idéen om et offentlig register over alle som gjør feil på et bygg, som Simen Pedersen i Menon lanserte på nemitek.no 6. februar, er interessant.

Selv vil han gjerne fortelle at det finnes løsninger også på produktsiden.

– Du kan måle fukt under tettesjiktet ved hjelp av sensorer. Du behøver ikke å bryte opp gulvet, forklarer han.

Målbart baderom

Vieser kaller det «målbare baderom».

– Vi samarbeider med bransjeorganisasjonen Sluta Riv. De er spesialister på å finne fuktskader og lekkasjer og å delreparere baderom, sier Jens Persson.

I Sverige står Sluta Riv bak egne bransjeregler for delreparasjoner i boliger. Sluta Riv selger sensorer, kameraer og skannere for å finne fukt, og opptrer også som bransjeorganisasjon med blant andre rørentreprenører og flisleggere som medlemmer.

De svenske reglene for delreparasjoner ble lansert så sent som 1. februar.

– Alle parter vinner med delreparasjoner. Det blir mindre miljøbelastning og mindre utslipp på grunn av nye materialer, og det er bedre for økonomien, sier administrerende direktør Niklas Wennström i Sluta Riv.

Avhendingsloven

– I Norge kom det jo ny lov i fjor som stiller svært høye krav til selgeren av en bolig om å bevise at for eksempel baderommet ikke har fuktskader. Det er ikke helt enkelt, siden du ikke kan bryte tettesjiktet. Med sensorer, derimot, får du svart på hvitt om det er OK eller ikke, ifølge Jens Persson.

Vieser har lansert slukmansjetter med slike sensorer. Sensorene er passive og trenger ikke strøm eller andre tilkoblinger.

De kan leses av når som helst – ved overtagelse, toårsinspeksjon eller når boligen skal selges, for eksempel.

– Dermed blir besiktning reelt; du ser om det finnes fukt under tettesjiktet, og du ser hvor den finnes. Du kan slutte å gjette og trenger ikke å rive opp gulv unødvendig, sier Persson.

Ferdig hull

Han mener at slukmansjettene i seg selv er et godt tiltak mot fuktskader.

– Med slukmansjetter har du et ferdigskåret hull med mindre risk for feil, sier han.

Jens Persson mener dessuten at sensorer vil skjerpe håndverkerne slik at de gjør færre feil:

– Bygger vi inn målbarhet, så kommer håndverkeren med all sannsynlighet til å gjøre et mer nøyaktig arbeid. Det blir høyere kvalitet, og det motvirker også fuktskader, sier han.

Persson trekker frem konkrete eksempler på hvordan det har gått an å unngå at baderom må rives helt ut. – Det sparer miljøet og koster mindre penger. Du kan forstå at forsikringsselskapene liker denne idéen, sier han.

Alle kan lese av

Sensorene består av et materiale som er følsomt for fukt. Det absorberer vannmolekyler, som så kan leses av med en fuktskanner. De skal være i stand til å holde i hvert fall like lenge som baderommet. Det trengs ikke fagfolk for å lese av sensorene – det kan hvem som helst gjøre etter å ha lest en kort instruksjon.

SLUKMANSJETTER: Sensorer i og rundt slukmansjetten får også håndverkeren til å skjerpe seg, mener Jens Persson i Vieser.
Powered by Labrador CMS