GAMMELT OG NYTT: Kjøkkenet varmer opp både gammel restaurant og modern kontorlokaler i Parkveien 12, forteller Nicolai (til venstre) og Karl-Axel Bauer. Det har skjedd veldig mye mer spennende på Lorry enn det som dukker opp i mediene.
GAMMELT OG NYTT: Kjøkkenet varmer opp både gammel restaurant og modern kontorlokaler i Parkveien 12, forteller Nicolai (til venstre) og Karl-Axel Bauer. Det har skjedd veldig mye mer spennende på Lorry enn det som dukker opp i mediene.

Holder varmen med maten

Brødrene Karl-Axel og Nicolai Bauer har gjort gamle Lorry så godt som energinøytralt.

Published

Lorry trenger ikke fjernvarme – matlagingen holder lokalene varme. Nå har den berømte Oslorestauranten byttet ut både oljefyr og ventilasjonsanlegg.

Den har vært et møtested i 140 år. Lorry samler alle slags mennesker over tallerkenene og glassene. Ikke så rent sjelden blir det resultater: En ny bedrift, en roman, en ny kjæreste eller i verste fall en politisk skandale.

Driftsrevolusjon

– Men vi skal være et fristed, og det bør ikke være så mye som kommer ut. Det har skjedd veldig mye mer spennende på Lorry enn det som dukker opp i mediene, sier Nicolai Bauer. Sammen med broren Karl-Axel tok han over det klassiske samlingsstedet i 2015.

Siden den gang har de to revolusjonert driftsplattformen, samtidig som endringene ikke skal være så godt synlige for gjestene i det daglige.

CO₂-kvoter

– Vi har jobbet med miljøsiden helt siden vi kom inn. Å drive restaurant setter stort fotavtrykk, sier Karl-Axel Bauer. Derfor har Lorry faset ut plast og byttet ut sugerør og drinkmiksere, tenkt nytt på matsortering, kjøpt CO₂-kvoter for det de ikke har klart å fjerne på andre måter – og ikke minst gjort mye med energi.

– Vi har byttet hele ventilasjonsanlegget til et ekstremt energigjerrig system som bruker lite strøm, forteller Nicolai Bauer.

Dessuten har Lorry hatt oljefyring helt frem til for kort tid siden.

Trenger ikke fjernvarme

– Her er det litt spesielt: Det er så mange maskiner hos oss som genererer veldig mye varme. Om vinteren kan du gjenbruke den varmen i andre deler av bygget, sier han. – Dermed kan du få bygget nesten energinøytralt, så du ikke trenger å bruke oljefyr eller fjernvarme.

Lorry-bygget trenger nemlig ikke fjernvarmen lenger. Restaurantens egen varme går til både restauranten og resten av lokalene i Parkveien 12. Der har brødrene Bauer og partnerne deres i Askeladden & Co innredet moderne gründerkontorer – de står bak kjeder som for eksempel Cutters og Dr. Dropin – over de to etasjene med restaurant.

Smartere lys

– Kjøkkenet genererer utrolig mye varme, sier Nicolai Bauer. Han snakker ikke bare om maten som skal varmes, men også om kjøleskap og alt annet elektrisk som må til for å drive en god restaurant.

– Alt det mates rett tilbake og inn i ventilasjonsanlegget for å brukes der varmen trengs.

Lorry har også satset på å gjøre belysningen smartere og mindre energikrevende:

– Vi har byttet ut alt av ventilasjonsanlegg, barer, gulv og servitørstasjoner. Så har vi gjort belysningen smart så den også er en del av det tekniske, forteller Nicolai og Karl-Axel Bauer.

[nemitek-adset id="115"]

Powered by Labrador CMS