Hvor blir det av fukten bak flisene? Og hvordan beveger vannet seg når det har kommet inn gjennom fugene og blir fanget bak antatt tette fliser?
Det er dét Morten Brodahl prøver å finne ut. Han tar en mastergrad på Oslomet, og arbeidet gjør han på laboratoriet hos Sintef Community. Han gjør forsøk for å se hvor fort og hvor langt fukten sprer seg i flislimet, bak flisene.
Hvor havner vannet?
– Her ser vi at tanningen er veldig tydelig. Det er sånn det ikke skal gjøres, siden vi ønsker full limdekning, sier han og viser frem gjennomsiktige fliser som er lagt på lim der sporene er godt synlige.
Brodahl og Sintef mistenker at vannet føres i sporene bak flisene. Det kan komme til å føre til fuktskader ved dørkarmer, vinduskarmer eller andre bygningsdetaljer der utførelsen av membranen tidligere har fått liten oppmerksomhet.
– Her ser vi det visuelt, men vi skal også måle og veie for å finne ut hvor mye vann som lagres i flislimet, sier han.
– Svenskene har gjort forsøk med fukt. Litteraturen viser at ti til femten minutter med vannpåføring på en tilsvarende vegg tar måneder før det tørker ut, sier Brodahl.
– Kommer vannet inn gjennom fugene, vil det være der i lang, lang tid. Vi tester også tokomponent polyuretanlim. Fører det vanntette limet til at vannet renner i gatene med én gang hvis det ikke er oppnådd fullstendig limdekning?
Brodahl starter forsøkene sine 6. februar, etter planen. Oppgaven skal han levere 25. mai. Målet er at han skal legge frem resultatene på Nasjonalt fuktseminar 19. april.
Kanskje nye regler
Når han er ferdig, er målet ikke bare å være sivilingeniør med spesialisering innen bygningsfysikk. Sintef vil ikke spekulere i om masteroppgaven om fuktvandring i flislim bak flislagte baderomsvegger fører til at reglene må gjøres om, men mener at den kan bidra til å skape bevissthet rundt fuktsikring på baderommet.
Hvis det viser seg at limet leder vannet ut og forbi den delen av veggen som har membran, kan det føre til nye løsninger for utførelsen mot for eksempel dørkarmer og vinduer.