SAMARBEIDER: Jay Y. Lee og Bill Gates samarbeider om å bygge toaletter for å redde liv.

SANITÆR

Bill Gates og Samsung utvikler nytt vannfritt toalett

Varmebehandling og biorensing skal sørge for trygge toaletter til milliarder av mennesker. Samsung har utviklet en prototyp sammen med Bill Gates.

Published

Den humanitære stiftelsen som Microsoft-gründeren står bak, har engasjert seg for å løse verdens toalettproblem. Milliarder av mennesker mangler tilgang til et toalett eller en latrine. 15 prosent av befolkningen i verden må gjøre fra seg ute i det fri.

Dør av diaréa

Hvordan avføringen tas hånd om, er en av de viktigste faktorene for å påvirke barnas mulighet til å overleve, ifølge FN. En halv million barn under fem år dør hvert år fra diarésykdommer som skyldes mangel på rent vann og hygieniske forhold, ifølge WHO og Unicef.

Når et område får «forbedrede sanitærforhold» – det vil si at avføring og urin fjernes slik at mennesker unngår å komme i kontakt med den – reduseres barnedødeligheten med rundt en tredjedel.

Toalettutfordring

For tolv år siden startet Bill & Melinda Gates Foundation sin «Reinvent the Toilet Challenge». Siden den tid har mange kastet seg på arbeidet med å komme frem til trygge løsninger som klarer seg uten innlagt strøm og vann.

DESIGNHEDER: Toalettene skal stå i verdens fattigste områder og høster heder som et av fjorårets best designede produkter.

Samsung er blant dem. Teknologikonsernet har utviklet et vannfritt toalett til hjemmebruk. Det tørker og brenner de faste etterlatenskapene slik at de kommer ut som aske uten bakterier. Det som kommer ut i flytende form, renses biologisk.

Dreper bakteriene

– Systemet gjør det mulig å resirkulere det behandlede vannet, ifølge Samsung.

– Varmebehandlingen og biorensingen dreper patogener. Etter behandlingen er avløpsvann og fast avfall trygt for miljøet, melder den sørkoreanske produsenten.

Tidligere har University of Colorado Boulder også utviklet en løsning: Et soldrevet toalett som gjør om avfallet til biokull. Det bruker åtte speil til å produsere energi som varmer opp rommet der avfallet ligger, til godt over 300 grader. Biokull er verdifullt, konstaterer prosjektleder Karl Linden ved det amerikanske universitetet.

Gratis lisenser

– Vi planlegger å tilby utviklingsland gratis lisenser for å bruke patentene i prosjektet. Vi kommer til å arbeide sammen med stiftelsen for å finne partnere i bransjen som er villige til å kommersialisere teknologien, etter at vi har gjort designen mer effektiv med tanke på masseproduksjon, sier Samsung-konsernsjef Jay Y. Lee.

Samsung legger stor vekt for tiden på å markedsføre prosjekter som tar sosialt ansvar. Lee er opptatt av å bruke teknologien til konsernet, på å hjelpe til med å løse problemene som menneskeheten møter, ifølge pressemeldingen om de nye toalettene.

Lekker design er kanskje ikke det første du tenker på når sanitærproblemene blant den fattigste tredjedelen av verdens befolkning skal løses. Men det globale magasinet Dezeen peker ut toalettet som en av verdens ti beste produktdesign i 2022. For øvrig sammen med den personlige luftrenseren med støydemping fra Dyson, som du kunne lese om på nemitek.no rett før jul.

Powered by Labrador CMS