SMITTEFARLIG: Her sprer smitten seg både langt og lenge.

Bakterier svever i en halvtime etter spyling

Når dolokket står åpent mens du drar ned, sprer smittefarlige dråper seg i halvannen meters omkrets og svever rundt i luften i en halvtime.

Published

Hvis du skal lære kundene dine om smittefare, er det ikke nok å snakke om håndvask og å prøve å selge inn berøringsfrie armaturer.

Det er lurt å be dem legge ned lokket før de spyler, også – eller kanskje til og med friste med et nytt toalett som legger det ned automatisk.

Unngår offentlige toaletter

Ny forskning har sett på hvordan aerosoler med bakterier eller virus kan spre seg på offentlige toaletter.
– Vi har inntrykk av at brukere har unngått offentlige toaletter det siste halvannet året på grunn av oppfattet risiko for Covid-19-smitte, sier Erica Donner.

Professoren ved University of South Australia er en av forskerne bak en ny rapport om smittefaren. Den bygger på en gjennomgang av 38 studier fra 13 forskjellige land.

– Hvis du ikke blir lenge på toalettet, vasker og tørker hendene skikkelig og ikke bruker mobiltelefonen, spiser eller drikker, er faren liten. Spesielt hvis toalettet er godt vedlikeholdt, ifølge Donner.

Mange bakterier, lite smitte

Hun understreker at selv om det er lite som tyder på noen stor koronasmitte via offentlige toaletter, så er de fulle av bakterier. Spesielt de toalettene som brukes ofte og ikke gjøres godt nok rent. Forskerne har funnet rikelig med tarmbakterier, hudbakterier og jordbakterier, og også virus som smitter gjennom luftveiene, på toalettene de har undersøkt.

Det som bidrar til de mange bakteriene og virusene, er spyling med åpent lokk, dårlig håndvask eller tørking, dårlig vask av overflatene, blokkert avløp og åpne søppelkasser. Det er ikke så mange tilfeller av smittsomme sykdommer som er funnet i de 38 studiene.

Men de som er, kommer fra smitte fra avføring til munn på toalettene på restauranter.

Tre meter tørk

Studiene viser at lufttørkere kan spre smådråper i en radius på opptil tre meter, mens toalettspyling kan spre dem halvannen meter i alle retninger. Når de først svever rundt, tar det mer enn en halvtime før de faller ned igjen.

En annen studie anslår at antallet partikler fra én toalettspyling er like stort som fra en person som snakker høyt i seks og et halvt minutt. Jo høyere folk snakker, jo større er som kjent den potensielle smittespredningen.

Hjelp mot bakterier

– Etter hvert som grensene åpner og antallet koronatilfeller øker, kan folk beskytte seg mot Covid-19-smitte ved å fortsette å praktisere god hygiene. Det inkluderer håndvasking og sterilisering, og også desinfisering av dørhåndtak, toalettlokk og andre overflater som berøres ofte, sier Erica Donner.

– Disse vanene kommer ikke bare til å redusere faren for Covid-19-smitte – de vil også begrense faren for bakterielle infeksjoner.

Overfor forskning.no trekker professor Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge frem offentlige toaletter der det ikke er mulig å trekke ned uten å legge ned lokket. Det er gjort helt bevisst, for å unngå smitte.

Powered by Labrador CMS