Oslos byrådsleder Raymond Johansen har selv bakgrunn som rørlegger. Under lanseringen av årets kampanje møtte han Norges yngste rørleggermester Hussain Fares fra Oslo.

Kjenner du Norges hyggeligste rørlegger?

– Vi må snu holdninger til yrkesfag, sier byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen.

Published

Nå går startskuddet for kampanjen som skal bedre omdømmet og status for håndverksfagene.

Viktig med rekruttering til yrkesfag

De siste årene har det vært et bredt politisk fokus på å heve status til yrkesfag, og i fjor stod Regjeringen bak satsingen «Yrkesfagenes år». Oslo kommune har de siste årene innført læreplassgaranti for alle som går yrkesfag, og byrådsleder Raymond Johansen er svært opptatt av å heve håndverkerfagenes status og at flere skal velge seg en fagutdanning.– Det er utrolig viktig for Norge at vi rekrutterer flere håndverkere, det er de som skal bygge landet videre. Mange ungdommer og foreldre har vært bekymret for at det var et useriøst arbeidsliv som ventet etter utdanningen, og jeg er glad for at vi sammen med næringen har klart å få på plass læreplassgaranti, sier Johansen.

– Vi må snu holdninger til yrkesfag

Raymond Johansen har selv bakgrunn som rørlegger. Under lanseringen av årets kampanje møtte han Norges yngste rørleggermester Hussain Fares fra Oslo, som i fjor ble kåret til «Norges Hyggeligste Rørlegger 2018».Juryen la vekt på at Fares med sine gode holdninger og dedikasjon til faget var et veldig godt forbilde for fremtidens rørleggere.– Før var håndverkeryrkene siste prioritet – du tok bare yrkesfag hvis du var veldig dårlig på skolen. I det siste har jeg lagt merke til at det har blitt bedre. Flere søker yrkesfag, så det er en god utvikling. Det har gjort en forskjell å fremsnakke det. Jeg bestemte meg i sløydtimen på ungdomsskolen, læreren så at jeg fulgte med og anbefalte meg å gå denne veien. Jeg synes det er viktig at lærere kjenner til ulike muligheter og ser potensialet i elevene. Noen jeg kjenner tok seg nær av å bli anbefalt yrkesfag, og det er en oppfatning om at man da ikke er «smart nok» til å gjøre noe annet. Slike holdninger må vi snu, sier Fares.Fares opplevde selv at kampanjen bidro til å økte stoltheten hans for yrket, og han tror den kan gjøre det samme for andre.– Det har betydd mye for meg å bli nominert og kåret til Norges hyggeligste rørlegger. Det viser at folk setter pris på den jobben jeg gjør. Jeg prøver å være hyggelig hver eneste dag, og kampanjen viser at det virker, sier Fares.Raymond Johansen poengterer at det er mange muligheter for de som velger yrkesfag.– Jeg synes det er viktig å få frem hvor fantastisk det er å ta en fagutdanning. Man får lønn fra et tidlig tidspunkt, og mulighet til å etablere seg, ta opp lån og kjøpe bolig. Videre kan man ta mesterbrev og starte egen virksomhet – ja, mulighetene er utrolige, sier Johansen engasjert.

Jakter på de gode historiene

Kampanjen Norges Hyggeligste Håndverker er et felles initiativ på tvers av håndverkerbransjene for å skape stolthet og engasjement for yrkene. I tillegg til «Norges Hyggeligste Håndverker», kåres det vinnere i syv underkategorier, deriblant rørlegger.– Vi er opptatt av å løfte frem alle de gode rørleggerne. Håndverkerfaget er noe folk jobber med hver dag og er stolte av. Om du har hatt besøk av en hyggelig håndverker er det bedre å slenge inn en nominasjon for mye, enn en for lite. Det kan gjøre en stor forskjell og bety mye for de håndverkerne som får en telefon om at de er nominert, sier Lars Erik Fossum, Country Manager i Oras, som er hovedsponsor for rørleggerkategorien.Kjenner du Norges hyggeligste rørlegger? Klikk her for å nominere

Powered by Labrador CMS