IKKE BEKYMRET: Rørleggerne i flere av de store hyttekommunene er ikke bekymret for utviklingen, selv om de merker en oppbremsning i salget av hytter.

SANITÆR

Bråbrems i hyttesalget – så langt merker VVS-bransjen lite

Etter all time high har hyttesalget stupt, men rørleggerne i de største hyttekommunene merker foreløpig lite til det.

Published

– Nei, vi merker ikke noe til det ennå. Vi har mye å gjøre og fulle ordrebøker langt ut i 2023 og mye som strekker seg helt inn i 2024, sier daglig leder i Hemsedal VVS, Håkon Albjerk.

Sa opp 50

Stigende renter og energikrise gjør at salget av hytter har bråstoppet. Flere hyttemeglere melder om labert salg, og noen melder også om at salget har stanset helt.

Konsekvensene er blant annet at hytteprodusenten Tinde Hytter nylig meldte at de måtte si opp 50 av sine medarbeidere.

– I første omgang gjelder det 25 ansatte i administrasjon, salg og byggeledelse. Deretter blir minst like mange i produksjonen nødt til å se seg om etter annen jobb, sier administrerende direktør i Tinde Hytter, Audun Skattebo til lokalavisa GD.

Ikke bekymret

For Hemsedal VVS er situasjonen altså en annen. Albjerk forteller at de for øyeblikket har 200-300 leiligheter under produksjon.

– Selv om salget har stanset opp nå, så er det mye hytter og fritidsleiligheter som er solgt tidligere. Dette er nå under produksjon, noe som gjør at vi har travle dager. Hva som skjer fremover avhenger jo av utviklingen i markedet, men trolig kommer vi nok til å merke det et stykke ut i 2023, sier Albjerk.

Han er ikke bekymret for at stigende renter og energikrise skal gjøre hyttekjøpene utfordrende for en del kjøpere, noe som igjen kan innebære at utbyggerne ikke får betalt.

Til syvende og sist kan det altså gå ut over underentreprenører som rørleggerne.

– Nei, det er jeg ikke bekymret for i det hele tatt. Vi jobber for solide og seriøse aktører, så det uroer jeg meg ikke for i det hele tatt, sier Albjerk.

Frykter senvirkninger

Heller ikke Stian Granseth i Moelv Rørservice har så langt merket noe til stanset i hyttemarkedet.

– Men jeg regner jo med at det kommer, selv om høysesongen for arbeid på hyttene egentlig er over for vår del, sier Granseth.

Han forteller at på Sjusjøen, som er det nærmeste hytteområdet, så har det i praksis vært byggestopp i et par år, så sånn sett har de fått stansen i markedet tidligere.

– For vår del ser det imidlertid bra ut fram til jul, så får vi se hvordan det utvikler seg i 2023. Jeg antar jo at det vil være noen senvirkninger i dette markedet, hvor mange ferdigstiller det de er i gang med, men at de vil være mer forsiktige med å sette i gang nye prosjekter, sier Granseth.

Merker det i standardsegmentet

Men hos noen er konsekvensene allerede tydelige. Hos Bademiljø Asbjørn Nordsveen AS i Brumunddal forteller Paal Bergsodden at de merker det godt.

– Vi merker en stor nedgang i etterspørselen etter standardhytter, noe som selvsagt påvirker vår aktivitet mot dette segmentet. Samtidig har vi imidlertid bra tilgang og etterspørsel etter high end-hytter. Dette er et segment folk som har penger og som ikke er så bekymret for strømpriser og stigende renter, sier Bergsodden.

I standardsegmentet tror han at de vil se et roligere marked de kommende årene.

– Vanlige folk vil nok være mer forsiktige fremover. De vil nok tenke seg om to ganger før de kjøper ny hytte, sier Bergsodden.

Powered by Labrador CMS