BOMBE: Informasjonssjef Sigmund Clementz i If trekker frem varmtvannsberederen som en skjult vannskadebombe i norske hjem.

Vannskader for tre milliarder

Forsikringsselskapene betalte ut nesten tre milliarder kroner for vannskader i fjor. Informasjonssjef Sigmund Clementz i If mener at rørleggerne har mye å tjene på å hjelpe kundene med å forebygge.

Published

Slitasje og elde står for hver tredje vannskade i norske hjem. Forskjellene er store i hvor mye vannskadene koster:

– Erstatningsbeløpet i hele fjor var nesten tre milliarder kroner, men her kan det være veldig store forskjeller i skadebeløp. Det kommer litt an på hvor brått skaden er oppstått, om det var noen til stede i huset da den oppsto, hvor den oppsto og hvilken type skade det er, peker Clementz på.

En halv million

Hvis det blir stående mange centimeter vann på gulvet i hele kjelleren, blir det fort skader for 300 000 til en halv million kroner i en privatbolig. Forskjellen er naturlig nok veldig stor mellom innredet og uinnredet kjeller. Er det hybel i kjelleren, så er det gjerne et bad eller to der, og når de blir ødelagt, løper kostnadene fort.

Clementz peker på at stikkledningene i Norge ofte er veldig dårlige og at nordmenn elsker skjulte anlegg i huset sitt.

– I Norge legger vi gjerne både elektrisk anlegg og rør inn i veggen. Det å oppdage en svakhet, er ofte mye lettere ved åpne anlegg der du ser hvor det drypper, i stedet for at det skjer inne i veggen. Du skal bare over til Sverige før det er en helt annen kultur, sier han.

1252 berederskader

Her er skadene

Slik ser vannskadetallene ut så langt i år (til og med tredje kvartal, altså ut september):

• Produktfeil: 9343.

• Prosjekteringsfeil: 244.

• Håndverkerfeil: 3395.

• Brukerfeil og uhell: 2713.

• Slitasje og elde (over 30 år): 22 480.

• Lokal korrosjon: 4884.

• Stopp i avløp, tilbakeslag: 7264.

• Frost: 1311.

• Ytre påvirkning: 14 748.

• Drenering: 1879.

Totalt: 68 260.

Et annet problem: Varmtvannsberederen. I fjor var det 1252 rapporterte vannskader som skyldtes varmtvannsberedere. 730 av dem skyldtes slitasje og elde.

– Varmtvannsberederen er en skjult vannbombe i norske hjem. Det er en kjedelig gjenstand som står bortgjemt og som ingen tenker på, men som har en datostempling. Det er viktig å bytte ut varmtvannsberedere. Vi sier at den har en levetid på et sted mellom 20 og 30 år, forteller Clementz.

Han anbefaler rørleggeren å bli flinkere til å vise seg som fagmann, gå gjennom anlegget og gi råd. Det kan gi oppdrag og oppsalg, og samtidig fornøyde kunder.

Råd om forebygging

– Folk bør være mye mer bevisste på å forebygge, selv om det er en kostnad. Da er det fagfolk som gir de beste rådene. Fortell at det har skjedd en utvikling på standarder og tek-er. Det kommer stadig nye løsninger. Sensorer, sluk på kjøkken – muligheter til å oppgradere. Da kan rørleggeren komme med gode råd! oppfordrer han.

Slike råd er nemlig noe som kunden neppe oppfatter som salgsmas:

– Jeg har aldri snakket med noen som synes det har vært OK å få en vannskade hjemme hos seg selv. Selv om de har forsikring, får dekket alt og forsikringsselskapet sender inn kvalifiserte håndverkere, om de får store industrivifter i kjelleren og får det skikkelig tørt. Det er ingen som synes det er gøy! fastslår Sigmund Clementz i If.

Powered by Labrador CMS