ADVARER: – Konsekvensene blir store hvis dette markedet får ligge brakk for lenge, sier administrerende direktør Marianne W. Røiseland i Rørentreprenørene Norge.

RørNorge, Nelfo og VKE: Kutt momsen!

Rørentreprenørene Norge, Nelfo og VKE ber regjeringen og Stortinget innføre en midlertidig reduksjon av mva-satsen fra 25 til seks prosent.

Published Last updated

De tre organisasjonene foreslår at spesialordningen skal gjelde bestillinger som foretas i perioden fra 14. april til 1. august. Bestilt arbeid må være utført og fakturert før 31. desember 2020.

– Mange av våre medlemsbedrifter opplever en drastisk reduksjon i privat etterspørsel. Bedriftene har vært nødt til å permittere og et stort flertall er redd de må gå til oppsigelse. Disse skadevirkningene kan motarbeides hvis husholdningene motiveres til å sette i gang planlagte prosjekter nå, sier administrerende direktør Marianne W. Røiseland i Rørentreprenørene Norge.

Private sitter på gjerdet

NHOs undersøkelser viser at 90 prosent av bedriftene i dette markedet opplever lavere etterspørsel og/eller kanselleringer av ordrer.

– Det er to forhold som slår inn. Folk er bekymret for egen økonomi og for å bli smittet. Smitterisikoen bidrar alle håndverkere til å redusere, mens på det økonomiske området ber vi om en håndsrekning fra myndighetene til privatkundene. Hvis folk ser det lønner seg å få arbeidet gjort nå, så slipper bedriftene å permittere og NAV kan spare trygdekroner, sier Røiseland.

– Nå er det viktigere enn noen gang at vi holder hjulene i gang og får opp aktiviteten hos håndverkerne. Vi mener at dette tiltaket vil redde mange bedrifter, sier direktør for næringspolitikk i Nelfo, Tore Strandskog.

Beregninger tyder på at det såkalte ROT-markedet for boliger er halvert som følge av koronakrisen. Dette markedssegmentet utgjør om lag 95 milliarder kroner når fritidsboliger og boliggarasjer regnes med. En midlertidig senkning av momsen kan få fart i dette markedet igjen, i den kritiske perioden april–august 2020.

ROT-markedet omfatter rehabilitering, ombygging og tilbygg.

Opp mot 5000 arbeidsplasser

Røiseland framholder at mva-justeringen kan redde en omsetning på ni–ti milliarder kroner og opp mot 5000 arbeidsplasser blant Rørentreprenørenes, Nelfos og VKEs medlemsbedrifter, samt alle andre håndverksbedrifter som utfører ROT-arbeid i bolig. Forslaget innebærer at arbeidet elektrikeren, rørleggeren, ventilasjonsmontøren og andre håndverkere utfører for privatkunder blir nesten 20 prosent billigere.

Økt aktivitet i servicemarkedet vil forplante seg videre i verdikjeden og gi ringvirkninger også til andre næringsområder.

– Konsekvensene blir store hvis dette markedet får ligge brakk for lenge. Ikke bare rammer det tusenvis av bedrifter, de offentlige utgiftene kommer til å øke som følge av permittering og oppsigelse. Det må være bedre å stimulere til arbeid, fremfor trygd. Det vil et momskutt bidra til, sier Røiseland.

Powered by Labrador CMS