HULL: Hullene som Jocke Lindberg viser frem, tetter seg automatisk på ti minutter.

VENTILASJON

Fikser lekkasjene automatisk – vil inn på det norske markedet 

GARDERMOEN: Han er på jakt etter norske ventilasjonsfolk som vil tette kanalene på en smart måte. Jocke Lindberg prøver å finne nye samarbeidspartnere blant over 1.000 besøkende på Ventistål Arena.

Published Last updated

Påmeldingsrekord og fulltegning. Ventistål Arena, som pågår på Gardermoen akkurat nå, har klart å få plass til over 1.000 bransjefolk på todagerssamlingen.

Patent

Blant de mange på stand for å knytte nye kontakter, er Jocke Lindberg og Ulf Johnson i Nordiska Skorstensprodukter. De har samarbeidet med Ventistål lenge, men nå vil de inn på det norske markedet med en sin løsning:

– Det er et amerikansk patent for å tette ventilasjonssystem som lekker, sier Lindberg. – Det tar hull og sprekker.

15 millimeter

Aeroseal, som løsningen heter, skyter inn en aerosol i kanalene. 

– Så leter den opp hullene selv, på grunn av trykkforskjellen inni og utenfor kanalen. Det gjør at en polymer legger seg i hullene og tetter dem. I løpet av ti minutter er hullene helt tette, demonstrerer han.

På denne måten går det an å tette opptil 15 millimeter store hull og sprekker. Hullene i skruestørrelse som Jocke Lindberg demonstrerer på, er tette i løpet av ti minutter.

– En fantastisk spennende metode. Mye enklere for bygningseierne enn å måtte bytte kanaler og kanskje til og med rive himling for å komme frem til hullene, sier han.

Norske samarbeidspartnere

Det Nordiska Skorstensprodukter er på jakt etter nå, er partnere som vil gjøre jobben i Norge.

– I Sverige er det ventilasjonsforetak som gjør denne jobben. Vi vil ha firmaer som kan regelverket og som kan det som skal til for å ta lekkasjetettingen, sier Ulf Johnson. Han er daglig leder i familiebedriften.

– Det er en teknikk som aldri har vært her tidligere. Vi dekker et nytt segment, mener Johnson.

Han beskriver hvordan det tidligere har vært løsninger for å legge et nytt sjikt på innsiden av hele kanalen. 

– Men i dette tilfellet trenger du ikke et nytt sjikt. Dette er så finurlig laget at det reagerer bare der hullene faktisk finnes og tetter bare der, sier han.

600 meter rekkevidde

Ifølge Ulf Johnson gjør lufttrykket at Aeroseal har en rekkevidde på 600 meter inne i et kanalsystem. 

– Det virker like godt enten kanalen er 1.500 eller 125 millimeter, sier han.

For å komme i gang, må du tette alle de vanlige stedene der luften kommer ut. Det er enda en grunn til at Nordiska Skorstensprodukter er på jakt etter kontakter som allerede kan ventilasjon.

Ventilstål Arena begynte på Gardermoen torsdag formiddag og fortsetter fredag.

TUSEN: Ventistål-sjef Trond Severinsen (til høyre) og konferansier Harald Tørnquist åpnet Ventistål Arena med mer enn 1.000 besøkende torsdag.
Powered by Labrador CMS