VANNMANGEL: Verden mangler vann. De samme duppedittene som skal hindre vannskader, brukes for å hjelpe folk flest med å spare.

Lekkasjestoppere blir også et miljøprodukt

Lekkasjestoppere og sensorer er ikke bare en sikkerhet mot vannskader. I fremtiden skal de selges som bidrag til å redde miljøet, også.

Published

– Bevar vann, spar penger! oppfordrer Pani. Det amerikanske selskapet er en av en lang rekke produsenter av sensorer, lekkasjestoppere og annet utstyr som skal hindre vannskader. Som så mange andre begyner markedsføringen deres nå å legge like mye vekt på miljø som på å forebygge skader.

Vanskelig vannforsyning

– Vannforsyningen i verden er under økende press på grunn av stigende etterspørsel, gamle vannforsyningssystemer og økende energipriser. Det konstaterer analytikerne i Trends Market Research i en rapport om det globale markedet for smarte vannmålere.

– Der kan ny teknologi kombinere måling, programvare og kommunikasjon slik at brukeren får oversikt over hver eneste dråpe. Dessuten blir vann til penger, på grunn av lekkasjebeskyttelsen og dataene, peker rapporten på.

MILLIARD: I Asia lever en milliard mennesker med vannmangel eller vannkilder som er i ferd med å bli brukt opp.

Bare i Asia sliter en halv milliard mennesker med vannmangel, og en halv milliard til lever i områder der vannforbruket er minst dobbelt så høyt som tilgangen fra fornybare kilder. Det gjør at bruken bør overvåkes, slik at det blir enklere å se hvor det er mulig å spare.

Skal spare 35 prosent

– Bruken av smartmålere i boliger kommer til å spare rundt 35 prosent av dagens vannforbruk, spår Trends Market Research.

Det er der leverandører som Pani peker på sammenhengen mellom sparing og skader. Amerikanerne har nettopp lansert sin Smart Water Monitor – en måler som gir brukeren løpende bruksdata brutt ned på hvert enkelt tappepunkt. Det betyr at den både overvåker forbruket, oppdager lekkasjer veldig tidlig og gir brukeren råd om å spare vann.

– Målet vårt er å hjelpe hvert eneste hjem over hele verden med å få tilgang til trygt, rent vann. Får å få til det, må vi først skape bevissthet om hvordan vi bruker vann, sier Pani-gründer Allen Tsai.

MÅLERHJUL: Pani-monitoren er et ti centimeter stort «hjul» til å skru på røret der brukeren vil ha overvåking.

Vil ha smarte dingser

Han viser til markedsundersøkelser der mer enn halvparten av dem som har en eller annen smarthjem-dings, ønsker seg en dings som kan hjelpe dem med å forstå de offentlige tjenestene de bruker, men bare tre prosent av dem har en slik dings.

I Storbritannia har South East Water tatt i bruk de digitale vannmålerne til å finne lekkasjer, hindre vannskader og til og med forutsi fremtidige ledningsbrudd. Vannleverandøren har fått ni leverandører til å sette seg sammen og se hvordan målere, sensorer og analyseverktøy som de leverer, kan arbeide sammen.

Globalt trekker Trends Market Research frem Sensus USA, Mueller Systems, Diehl, Kamstrup og Neptune Technology som viktige leverandører å følge med på.

Powered by Labrador CMS