ROT: Slik så det ut etter rørleggerbedriften. Nå er rørleggeren dømt til fengsel for underslag, skatteunndragelser og regnskapsfusk.
ROT: Slik så det ut etter rørleggerbedriften. Nå er rørleggeren dømt til fengsel for underslag, skatteunndragelser og regnskapsfusk.

Falsk rørleggermester dømt til fengsel

Kundene har anklaget ham for å rundlure dem; bostyreren har anmeldt ham for juks med både lønn og skatt. Nå er den omstridte rørleggeren dømt til ett år og åtte måneder i fengsel for underslag og skattefusk.

Published

Grovt, grovt og grovt. Vestre Innlandet tingrett legger ikke fingrene imellom når de karakteriserer alle lovbruddene som rørleggeren har gjort seg skyldig i.

Gjenganger

Det var i mars 2019 at nemitek.no første gang skrev om Marius Koldre. Da varslet en kunde søksmål mot mannen som vi den gangen omtalte som «populær Mittanbud-rørlegger» – på grunn av gode anmeldelser på anbudsnettstedet.

Han ble kastet ut fra Mittanbud, men fortsatte i bransjen med nytt firma og falsk mestertittel.

To måneder senere fortalte en annen kunde om hvordan hun mente hun var blitt rundlurt av den falske mesteren. Da snakket privatkunder om tap i millionklassen.

Det endte med konkurs. I august 2020 fortalte nemitek.no hvordan de to partnerne fra blant annet Bygg & VVS Garanti og VVS Partner hadde kommet opp i elleve konkurser og tvangsoppløste selskaper. Bostyrer Aslak Runde reagerte med å anmelde.

Lang siktelse

I november ble Koldre siktet for en lang rekke straffbare forhold. Han førte ikke regnskap, han løy om inntektene sine og han jukset med både skatt, moms og arbeidsgiveravgift.

Fra 2016 til 2019 omsatte VVS Partner for 8,4 millioner kroner. Som reell daglig leder og styreleder førte ikke Koldre regnskap i det hele tatt.

Fra inntektsåret 2015 til 2019 lot han være å opplyse om inntekter i minst åtte forskjellige rapporter. Han unndro over 750 000 kroner i skatt, over 450 000 kroner i arbeidsgiveravgift og nærmere 120 000 kroner i arbeidsgiveravgift.

I tillegg underslo rørleggeren 2,3 millioner kroner i årene 2015 til 2018. Det gjorde han ved å sørge for at han fikk betalt direkte til privatkontoen sin eller til enkeltpersonforetaket Koldre VVS Partner i stedet for å la pengene gå til firmaet.

Tilsto alt

I tingretten på Lillehammer tilsto han alt.

Sorenskriver Elisabeth B. Løvold, som var dommer i saken, konstaterer at lovbruddene var grove. Regnskapsforsømmelsene er begått over flere år, og det har vært risiko for betydelig økonomisk skade. Koldre har unndratt et betydelig beløp fra skatt og avgifter, og han har underslått en betydelig sum over flere år.

Over åtte millioner

– Han har totalt neglisjert pliktene sine som næringsdrivende over en periode på tre år. Omsetningen i perioden har vært over åtte millioner kroner, oppsummerer tingretten.

Høyesterett ser på det som et alvorlig straffbart forhold å la være å føre regnskap. I tillegg har Koldre sendt inn ufullstendige momsoppgaver, oppgitt for lav inntekt i skattemeldinger eller ikke sendt inn i det hele tatt, og innberettet for lite grunnlag for arbeidsgiveravgift. Underslaget er forsettlig og har gått over tid.

Resultatet ble ubetinget fengsel i ett år og åtte måneder.

Dette er saken

Her er de tidligere sakene om firmaene til Marius Koldre:

4. mars 2019: Varslet søksmål mot populær Mittanbud-rørlegger. Kunden valgte rørlegger ut fra de gode anmeldelsene på Mittanbud, men endte med å varsle søksmål mot bedriften for dårlig arbeid. Anders Larmerud i Rørentreprenørene Norge, Oslo & Omegn, hadde vært på befaring og brukte ord som «uforståelig» og «uryddig» om løsningene som var valgt.

15. mai 2019: Reidun (71) rundlurt av falsk rørleggermester. Rørleggeren ble kastet ut av Mittanbud og saksøkt for amatørmessig arbeid, men startet ny bedrift. Flere privatkunder fortalte om tap i millionklassen etter like dårlig arbeid fra den nye bedriften.

22. mai 2019: Omstridt rørfirma mangler godkjennelse. Bygg & VVS Garanti reklamerte med at den var godkjent våtromsbedrift for utførelse. – Nei, det har de ikke sertifisering for, sa daværende FFV-sjef Cato Ove Karlsen.

17. august 2020: Omstridt rørlegger stakk av fra enda en regning. Kunden fortalte at han måtte ut med 650 000 kroner for å rette opp dårlig rørleggerarbeid. I forliksrådet godtok han 195 000, nærmest som plaster på såret. Men rørleggeren betalte ikke det, heller.

18. august 2020: Seks konkurser – bostyrer anmelder: Knusende kritikk av Koldre-firmaer. Bygg & VVS Garanti- og VVS Partner-eierne Tormod Kronstad og Marius Koldre var oppe i elleve konkurser og tvangsoppløste selskaper. I de to siste konkursene trakk bostyrerne frem en rekke mulige straffbare forhold.

19. august 2020: Koldre tilbake med nytt firma. De forrige firmaene til Marius Koldre gikk konkurs og fikk slakt for elendig arbeid. Nå var han tilbake som faglig ansvarlig i nytt firma. Koldre selv truet Nemitek.no med søksmål fordi omtalen svertet firmaet som han hevdet at tilhørte faren hans.

20. august 2020: Stjernekarakterer til nytt Koldre-firma. Forrige gang gikk han konkurs, blant annet på grunn av dyre reklamasjoner fra misfornøyde kunder. Nå fikk det nye firmaet til Marius Koldre skamros på Mittanbud. Nemitek.no snakket med fire av de 46 kundene som hadde rost firmaet, og de bekreftet at de var storfornøyde.

24. september 2020: Omstridt rørlegger betalte etter forlik. Han hadde fått knusende kritikk av både bostyrere og kunder, og en av de siste konkursene hans skyldtes dyre reklamasjoner. Nå gjorde den omstridte rørleggeren opp for seg etter en sak i forliksrådet.

Powered by Labrador CMS