BYGGER OPP: Foreløpig er han alene, men Jahren er på jakt etter flere Munters-ansatte i Norge.

JOBB

Ruster seg for batterifabrikkene

NØTTERØY: Når gigantiske batterifabrikker inntar Norge, er Munters på plass. Landssjef Ole Petter Jahren ser for seg fire ansatte i løpet av kort tid.

Published

– Når vi har et sterkt varemerke, utnytter vi det best med egen bedrift, sa direktør Anders Wahlberg til Nemitek.no i sommer.

Da fortalte Munters om planene for å etablere seg med et eget selskap i Norge.

Nå er Ole Petter Jahren i gang som førstemann på det nye kontoret.

Batterifabrikker

Det betyr at han skal arbeide for å sikre batterifabrikkene som planlegges i Norge, ultratørr luft. Det gjør han fra vannkanten på Nøtterøy, med Byfjorden som nærmeste nabo.

– Batterifabrikkene er en av årsakene til at Munters starter opp. Det er bare ett tog som går, og det går nå. Norge har overskudd av kraft, grønn og fornybar energi og lave strømpriser. Det er derfor batterifabrikkene passer så godt her. Dessuten har arbeidere i Norge enormt god prosesskompetanse, sier Jahren.

TØRT FRA VANNKANTEN: Ole Petter Jahren leder Munters i Norge fra vannkanten på Nøtterøy.

Han forteller hvordan en norsk batterifabrikk er mer effektiv enn en fabrikk i Asia, på grunn av automatiseringen.

Ekstremt tørt

– Det vi skal levere, er ekstremt tørr luft. Fabrikkene skal ha et duggpunkt på under minus 40 grader. Det betyr at det skal være så tørr luft inne i produksjonslokalene som det er ute når det er 40 kuldegrader. Det må til for at batteriene ikke skal forringes under produksjonen og for at cellene skal være mest mulig like og jevne, forklarer norgessjefen til Munters.

Han må klype seg i armen innimellom for å skjønne hvor store de planlagte fabrikkene kommer til å bli.

– Munters har 50 prosent av verdensmarkedet, sier han, uten at han kan gå i detalj om leveranser og kontrakter.

Befuktere og kjøling

Når det svenske konsernet først går inn for fullt i Norge, blir det med mer enn bare avfuktning.

– Vi kommer inn med dampbefuktere, og også med kjøling. Desicool er ventilasjon med kjøling der vi først tørker luften, så tilsetter vi vann for å kjøle ned, sier Ole Petter Jahren.

Desicool-aggregatene kan nyte godt av gratis energi om sommeren – for eksempel fra fjernvarmeleverandører som dumper varme i den varme årstiden. Den overskuddsvarmen kan brukes til kjøling.

Hittil er det Dantherm som har solgt Munters-produktene i Norge, og Jahren kommer også til Munters med bakgrunn fra Dantherm. Tanken er å fortsette å ha et godt samarbeid, men at Munters skal selge selv til nøkkelkunder.

30–40 millioner

– Vi har fått en rimelig god start allerede. Hvis ikke det skjer noe helt spesielt, tipper jeg at vi havner på 30–40 millioner kroner i omsetning allerede neste år, med bare meg her, sier Ole Petter Jahren.

Han er Munters alene nå, men det skal han ikke være lenge. Han er på jakt etter nye kolleger og ser for seg fire ansatte innen kort tid. Kanskje seks–sju om et par år, og så spørs det bare hvordan utviklingen blir.

Oppbyggingen av batterifabrikker kommer ikke til å vare evig, men etterpå regner Munters med at det blir et ettermarked.

Jahren kan ikke si så mye om hvilke kunder han ellers ser for seg for det nye selskapet i Norge.

– Men vi satser innenfor avfuktning og klimakontroll. Det er et enormt stort marked med mange som trenger et konstant klima gjennom hele året, fastslår han.

Powered by Labrador CMS