LANG SESONG: Vanligvis ville nysalget av varmepumper ha stoppet opp nå. Per Tormod Andersen i Passiv Energi monterer videre.
LANG SESONG: Vanligvis ville nysalget av varmepumper ha stoppet opp nå. Per Tormod Andersen i Passiv Energi monterer videre.

Dyr strøm gir flere varmepumper

KRISTIANSAND: – Sesongen er mye lenger i år, sier Per Tormod Andersen i Passiv Energi. Både dyr strøm og kald vinter er gode nyheter for varmepumpeselgerne.

Published Last updated

Vanligvis er det full stopp når februar kommer. Slik er det slett ikke i år. Den dyre strømmen gir varmepumpemontørene ekstra mye å gjøre. Den kalde starten på året gjør også at kundene kommer lenger utover vinteren for å kjøpe varmepumpe.

Lange kuldeperioder

– Her har det ikke rast ennå!

Per Tormod Andersen peker opp på taket. Han er snart ferdig med å montere ny varmepumpe på en enebolig i Songdalen vest for Kristiansand. På begge sider av ham har litt av snøen fra de siste par dagene nettopp gått i bakken. Akkurat der Andersen holder på med å trykkteste den nye varmepumpen, ligger den tunge snøen fremdeles oppå taket.

Der blir den liggende til jobben er gjort. Normalt ville nymonteringssesongen for Andersen og firmaet hans, Passiv Energi i Kristiansand, vært nesten over. Kulde og strømpriser gjør at det slett ikke er slik i år. I store deler av landet har det vært uvanlig lange kuldeperioder den første halvannen måneden av 2021.

– Sesongen er blitt mye lenger i år. Etter 15. februar er det vanligvis helt bom stopp. Som å trekke ut kontakten. I år er det bedre, sier han.

Drahjelp fra medieråd

Ikke minst drar han og resten av bransjen nytte av de høye strømprisene. Med god hjelp av alle medieoppslagene om de høye strømprisene:

– Varmepumpe og vedfyring er gode metoder for å få ned strømforbruket i huset, trekker energipolitisk rådgiver Linda Ørstavik Öberg i Huseierne frem i en pressemelding som det ene av organisasjonens fem tips til lavere strømregning. Hos TV 2 er det energirådgiver Trond Paasche i Enerconsult som sier det samme på vegne av rådgivningstjenesten Enova Svarer: Varmepumper er et populært og godt alternativ som reduserer strømbruken til oppvarming.

SNØFØRE: Vinteren varer, og Per Tormod Andersen (til venstre) og Nicolas Mathisen Andersen monterer varmepumper.
SNØFØRE: Vinteren varer, og Per Tormod Andersen (til venstre) og Nicolas Mathisen Andersen monterer varmepumper.

Per Tormod Andersen merker det godt.
– Hvis du ikke klarer å selge flere pumper nå enn til vanlig, når det er så høye strømpriser og så kaldt, er det rart, fastslår han.

Stille tid – vanligvis

For sørlandsbedriften er det vanligvis stille sent på vinteren:

– Vi jobber mye fra august til januar. Så kommer våren, og akkurat nå pleier det å være stille i en til halvannen måned, forteller Andersen.

Om sommeren selger og monterer han litt til kjøling, og den delen av året det er mindre nysalg og montering, er det servicen som holder hjulene i gang.

– Men i år har det begynt bedre enn vanlig, sier sjefen i Passiv Energi.

Powered by Labrador CMS