ENDRINGER: GF Piping Systems har konstruert nytt verktøy og doblet testingen etter Sanipex-feilen som ble oppdaget i Oslo.

SANITÆR

Da Sanipex-feilen ble oppdaget i Norge, doblet fabrikken testingen

Etter at produksjonsfeilen på Sanipex-boksene ble oppdaget på et bad i Oslo, har produsenten doblet testingen. Hvert år selger GF Piping Systems en million slike bokser.

Published

Feilen ble oppdaget på et lite bad i Oslo, men boksene selges i hele Europa.

– Da vi fant grunnen, justerte vi støpeformene med én gang, forteller Oliver Benzinger.

En million i året

Han er produktsjef for Sanipex MT-systemet hos GF Piping Systems. De kjente boksene produseres i Sveits.

– Vi selger rundt en million bokser i året. Det går ikke an å lekkasjeteste hver enkelt, sier Benzinger, som ber om unnskyldning for feilen.

Det som hendte, var som nemitek.no beskrev det 30. januar: Flere av boksene som ble installert på et bad i Oslo, viste seg å lekke.

– Vi fikk informasjonen fra Armaturjonsson, og vi begynte å undersøke med én gang, forteller han. Armaturjonsson selger Sanipex-produktene i Norge.

– Det er godt å ha et så godt forhold til Armaturjonsson og til rørleggerne. Det gjør at vi får tilbakemeldinger raskt og direkte, konstaterer Benzinger.

Ovale støpeformer

Da tilbakemeldingen kom, var første stopp å sjekke om feilen lå på produkt eller menneske. Storparten av lekkasjene skyldes som kjent monteringsfeil. Denne gangen var det derimot klart at det var en produksjonsfeil.

– Vi fant ut at formene var litt ovale, og derfor var ikke boksen fullstendig tett lenger. Vi justerte formene og 3D-skannet boksen etterpå, forteller han.

Etter hver produksjon tar fabrikken ut noen av boksene og gjør en test, en «batch release test».

– Én del av det er en lekkasjetest. Den følger Sintef-kravene, og boksene må også testes hos Sintef hvert femte år for å beholde den tekniske godkjenningen, sier Oliver Benzinger.

Tester flere bokser

– Nå har vi begynt med å ta ut en høyere andel av boksene til denne testen. Vi har nesten doblet antallet bokser som blir testet, forteller han.

Da salget ble stoppet og lagerbeholdningen sjekket, viste det seg at svært få bokser hadde det samme problemet.

– Vi tror ikke det er så mange som kom ut på markedet. Det er mer snakk om at de boksene som har feilen, er pakket sammen. De er vanligvis pakket enkeltvis, og så ligger det ti pakker i en kartong, sier han.

– Hvis du har kjøpt en kartong og har én boks der som lekker, er sjansen for at nummer to og tre også lekker, ganske stor, fordi de er produsert i rekkefølge. Derfor ser det ut for de som har problemet, som det er stort, men i virkeligheten er det nok ikke det. Vi stoppet alle leveringer umiddelbart og sjekket alle boksene vi hadde på lager, forteller Benzinger.

Nytt verktøy

FÅ BOKSER: Oliver Benzinger mener at det kom ut på markedet få Sanipex-bokser med feil, men de som hadde feil, var gjerne pakket i samme kartong.

– Feil skjer innimellom. Derfor visste vi nå at det første vi måtte gjøre, var en 3D-skanning. Vi så at selv om toleransen på de to delene i boksen var OK hver for seg, kunne vi få et problem når den ble montert fordi de to ovalitetene ikke passet perfekt sammen, forklarer han.

Et av resultatene av gjennomgangen er at det kommer til å gå raskere i fremtiden å oppdage slike feil.

– Vi har også konstruert et nytt verktøy som kommer til å hjelpe oss med å oppdage om det er avvik i ovaliteten på hver del og generelt. Denne boksen har vært lenge på markedet, men vi ser i dette tilfellet at selv om du er sikker på at noe virker riktig, så kan ting skje. Det er virkelig godt å få slike tilbakemeldinger, sier Oliver Benzinger.

Powered by Labrador CMS