ETT AV BYGGENE: Tanks skole var ett av byggene hvor det oppstod en vannskade og hvor partene har ulik oppfatning av årsaken til skaden.
ETT AV BYGGENE: Tanks skole var ett av byggene hvor det oppstod en vannskade og hvor partene har ulik oppfatning av årsaken til skaden.

Anklager gårdeier for å ha fabrikkert vannskader

Forsikringsselskapet Gjensidige anklager eiendomsselskapet Magic for å ha fabrikkert vannskader. Nå havner saken i rettssystemet.

Published Last updated

– En temmelig ubegrunnet og urimelig anklage, sier Arild Christian Dyngeland i Schjødt advokater, som representerer Magic, til Bergens Tidende.

Stanset arbeidet og sa opp forsikringsavtalen

17. februar 2021 ble det meldt om en stor vannlekkasje i gamle Tanks skole. Mye vann fosset ut og sto godt opp etter gulvet i to etasjer. Det gamle skolebygget eies av selskapet Magic Properties. Bak selskapet står bergensmilliarder Tom Rune Pedersen.

Nylig ble det kjent at han overlater eierskap og ledelse av selskapet til sine døtre, mens han selv prioriterer vin, spisesteder og restaurering av historiske bygg i Sør-Europa. Det spesielle med saken er at det under én måned senere, så skjedde noe lignende på selskapets eiendom Magic Hotel Korskirken.

«Enorme mengder vann» rant ut fra tredje etasje, meldte brannvesenet. Vannet oversvømte Rema-butikken i første etasje, som måtte holde stengt i flere dager. Gjensidige anklager nå Magic for forsikringssvindel. De har derfor sagt opp forsikringsavtalen og nektet dem fremtidige kundeforhold. Arbeidet som Gjensidige var i gang med etter skadene, ble stoppet.

Gjensidiges advokat Merete Anita Ugård kan overfor BT ikke tidfeste akkurat når Gjensidige valgte å stanse arbeidet, men sier det ble gjort grundige undersøkelser i forkant. På spørsmål fra BT på hvorfor de mener at skadene er forårsaket med forsett, svarer Ugård at «Det er et resultat av grundige, fagkyndige vurderinger. Mer enn det vil jeg ikke si nå.»

Mener skader skyldes kulde

Magic avviser alle anklager og har svart med å gå til rettslige skritt mot Gjensidige. De mener at skadene har naturlige årsaker og hevder at skader i Tanks-bygget var årsaken til at frost førte til at rørene ble ødelagte, ifølge Magic. Dyngeland påpeker i rettsdokumentene at dette skjedde med flere andre bergensbygg i samme periode, på grunn av kulde.

I hotellet mener de at lekkasjen kan skyldes blant annet produkt- eller monteringsfeil. I rettsdokumentene kommer det frem at Magic har hatt flere tilsvarende skader på det samme rørsystemet, noe de mener underbygger den teorien.

– De syns det er en temmelig ubegrunnet og urimelig anklage. Det er klart at å få sånne anklager mot seg ville vært alvorlig og ubehagelig for alle, sier Dyngeland.

De krever derfor at Gjensidige tar ansvar for skadene og at de så gjenoppretter kundeforholdet.

Må ha hatt kjennskap til rørsystemet

Gjensidige mener på sin side at de som har forårsaket skadene må ha hatt kjennskap til rørsystemet, og tilgang til nødvendig verktøy. Hvorfor de mener Tanks-skadene er forårsaket av noen, skriver de ikke i rettsdokumentene.

Gjensidige nekter å ta ansvar for skadene og responderer med å gå til motsøksmål mot Magic. De krever at Magic betaler rundt 3,7 millioner kroner, med renter. Gjensidige politianmeldte også saken, men den har ifølge Utgård blitt henlagt.

Powered by Labrador CMS