AHR EXPO
Snapdrill finalist til internasjonal bransjepris
CHICAGO: Snapdrill kom helt til finalen da det skulle deles ut innovasjonspris på AHR Expo i Chicago. – Konkurrentene har vært her og fulgt godt med, forteller oppfinner Tor Ole Talgø.
1.600 utstillere og 50.000 bransjefolk samles på USAs svar på VVS-dagene. To av utstillerne er norske. Airthings markerte messen med ny lansering, og Snapdrill var en hårsbredd unna en pris for bransjens mest nyskapende verktøy.
Anboring og rilling
Da er det tale om produktet som hele selskapet er bygd på. Verktøyet for anboring som sandnesfirmaet lanserte for tre år siden, skal spare rørleggeren for både tid, krefter og verktøyutgifter.
På AHR Expo stilte Snapdrill i tillegg med det ferskeste produktet sitt: Snapgroove. Det er den første maskinen for å rille rør som er så liten at du kan holde den selv.
Tor Ole Talgø, oppfinnerkollega Richard Heng og daglig leder Martin Talgø ble nedrent av nysgjerrige besøkende på messen. Problemet er at mange av de de besøkende ikke forstår hva de ser. De trenger en forklaring
Konkurranse
– Noen kommer hit og aner ikke hva vi holder på med. Andre går helt berserk når de ser hvilke muligheter de får, sier Martin Talgø mens besøkende maser på mer informasjon og går videre mens de mumler «fascinating» og planlegger hvordan de kan bruke verktøyene til å konkurrere bedre.
– Den nye rillemaskinen ser de at de kan bruke på rør som allerede er installert. Det er så enkelt å bruke sammenlignet med eksisterende maskiner, sier Richard Heng.
Også Snapdrill har konkurrenter.
– Konkurrentene har vært her og fulgt godt med på hva vi gjør, forteller Tor Ole Talgø.
Airthings måler luftvekslinger
På internasjonale bransjemesser er det vanligvis Airthings som representerer Norge. Konsernsjef Øyvind Birkenes kan by på en nylansering: Nå måler sensorene også luftskifte.
– Vi kan måle verdig nøyaktig luftvekslinger per time, forteller han. Det gjør sensorene ved hjelp av oppdatert programvare – det er ikke nødvendig å bytte dem ut.
– Ofte må du justere manuelt, måle manuelt, og så skjer det ikke noe mer. Her kan du se hele tiden hvor ofte luften skiftes helt ut. Når du kan måle utskiftninger per time, ser du veldig godt hva som fungerer og hva som ikke går, sier Birkenes.
Teller folk
Nå kan sensoren også måle hvor mange som finnes i rommet til enhver tid.
– Det kan du bruke til å gå over til behovsstyrt ventilasjon og slutte å tilføre mye luft når det ikke er folk der, sier han. Birkenes understreker at ventilasjonsanlegget kan bruke måleresultatene til å oppdatere seg automatisk og fortløpende.
I USA sier standarden for innendørs luftkvalitet at målet er fem luftvekslinger i timen.
– Dataene kan ta bort unøyaktighetene som det fører til når du bruker «vanlig kontortid» til å regulere ventilasjonsnivåene, ifølge Airthings.