GRØNT: Grønne lufttall og svarte regnskapstall – slik så det ut da Kenneth Ervik (til høyre) viste frem luftkvalitetsskjermen hos butikksjef Hans Gunnar Wolf på Meny Indre Havn i Sandefjord mens covid-tiltakene sto på som verst.Georg Mathisen
AKTUELT
Går med overskudd, men tittelen ble «salgsflopp»
«30 prosent resultat,» sier Biozone-styreleder Kenneth Ervik. «Salgsflopp,» skriver Finansavisen. Nå er avisen frikjent – oppslaget brøt ikke god presseskikk.
Det er lett å forstå at Ervik er frustrert, men Finansavisen er i sin fulle rett til å velge vinkling. Det konstaterer Pressens Faglige Utvalg (PFU).
Renser luft
Biozone leverer utstyr for å rense og desinfisere luft. I januar 2022, mens covid-tiltakene fremdeles preget den norske hverdagen, kunne du lese om hvordan Tønsberg-selskapet hadde slått seg sammen med Airthings om å vise supermarkedkunder hvor god luften var i butikken.
Året før hadde Biozone hentet inn ny kapital. «Kverker corona med folkefinansiering», skrev Finansavisen den gangen. I mars i år var vinklingen en annen: «Leverte salgsflopp med konkurskonge på laget», var tittelen den gangen. Selskapet var langt unna målet, slo avisen fast.
Kenneth Ervik svarte med å klage inn saken for PFU. Feil aksjonærer, feil eierprosent, og selv ble han kalt daglig leder uten å være det, ifølge styreleder og faglig leder Ervik.
Han reagerer også på at Finansavisen har gjort et poeng av at han bare ville uttale seg hvis han fikk godkjenne både innhold, ingress og overskrift.
Akkurat på det punktet fikk Finansavisen kritikk da PFU-medlemmene diskuterte saken.
– Jeg tolker det som en slags maktdemonstrasjon, «se hva vi kan gjøre», sier Øyvind Kvalnes.
Han er professor på BI, moralfilosof og sitter i utvalget som en av representantene fra allmennheten – det vil si de tre av sju medlemmer som ikke er redaktører eller journalister til daglig.
Forstår frustrasjon
Men PFU slår fast at Finansavisen ikke har brutt god presseskikk, selv om medietoppene forstår at Kenneth Ervik er frustrert over oppslaget.
– Jeg forstår jo at det er frustrerende å få en sak som er vinklet på den måten. For han er i utgangspunktet stolt av fjorårets økonomiske resultater, sier PFU-medlem og Aftenposten-journalist Gunnar Kagge.
– Samtidig kan ikke vi som utvalg legge oss opp i mediets valg av vinkel. De velger å se det i et annet perspektiv og gå tilbake til tidligere lovede resultater, sier han.
– Det er mediets privilegium å velge vinkling, selv om den er hard, istemmer utvalgsleder Anne Weider Aasen, nyhetssjef i NRK.
Kenneth Ervik er glad for at Finansavisen fikk kritikk.
– I den forstand er dette en halv seier, sier han.
Han mener pressens makt er stor når det skrives om næringslivet:
– Pressens makt kan ha stor innflytelse på næringslivet. Det er viktig at mediene utøver rollen sin med ansvar, nøyaktighet og integritet for å sikre at dekningen er rettferdig og balansert, sier han.
Kunder med innkjøpsstopp
– Det som skjedde her, var at vi ga ut noen kalkyler og forventninger og sa hvor mye vi hadde budsjettert med. Det gjorde vi i februar 2021. Så kommer nedgangstidene med høye strømpriser, økte renter og svekkelse av kronekursen, sier Ervik.
– Vi hadde flere kundegrupper som hadde totalt innkjøpsstopp – de fikk ikke lov til å kjøpe en kulepenn. Jeg tør å påstå at det var et flertall av bedrifter som ikke klarte å nå omsetningsmålene sine i 2022 til 2023, basert på hva de forventet i starten av 2021, sier han.
– Når vi får en økonomisk nedgang og salg blir vanskelig, så må bedriften ta noen avgjørelser. Man kan ikke ha mange selgere ansatt i et marked det ikke er mulig er selge i. Da vil lønnskostnadene raskt velte bedriften, slår han fast.
– Så vi satte på bremsen, sa opp ansatte, stoppet forskningsprosjekter og kuttet kostnader der vi kunne. Dette var helt riktig avgjørelse av styret. Å si da at vi ikke klarte målene våre i 2023, i det markedet vi da hadde vært igjennom, fremstår som noe urettferdig, selv om det ikke var brudd på etiske retningslinjer, mener han.
Pent overskudd
Når det er sagt, så trekker han frem at resultatene til Biozone har vært svært gode. Driftsmarginen i fjor var 23 prosent, og i år regner han med oppunder 30. Selskapet leverte et driftsresultat på 1,3 millioner og et resultat før skatt på 820.000 i fjor, av en omsetning på 5,7 millioner.
– Det er veldig bra. Vi har ikke nådd omsetningsmålet vårt, men har hatt fokus på kostnader og resultat. Vi selger ikke «need-to-have»-produkter. Men vi har gode produkter og ekspertise innen luft- og overflatebehandling. Vi jobber mye med luktsanering, luftrensing, luftkvalitetsmåling og rengjøringsmetoder helt uten bruk av kjemikalier. Vi tror ikke dette markedet vil være fullt friskemeldt før i starten av 2025, sier Kenneth Ervik i Biozone.