VENTILASJON: Foreløpig ser det ut til at brannen på Festningen startet i ventilasjonsanlegget

RESTAURANTBRANNEN

Undersøker ventilasjon – tviler på om sprinkler ville hjulpet

Festningen restaurant i Oslo ble totalskadd. Men de siste årene har det vært færre ventilasjonsbranner: – Det kan se ut til at oppmerksomheten rundt dem har hjulpet.

Published

Det begynte med at brann- og redningsetaten varslet politiet om brann i et ventilasjonsanlegg. Restauranten Festningen på Akershus festning ble totalskadd i brannen.

Kullgriller

Spesielt Oslo har hatt flere restaurantbranner som har startet i ventilasjonsanlegg over kullgriller. Grillene har avtrekk til ventilasjonsanlegget, der legger det seg fett, og så blir fettet antent av gnister fra grillen.

Nøyaktig hva som har skjedd på Festningen, er ikke klart ennå:

Jeg tror ikke sprinkler ville hatt så mye å si akkurat i den brannen der.

Frode Michaelsen, branninspektør

– Vi har ikke landet på noen sikker konklusjon ennå, men vi jobber med å undersøke det, forteller branninspektør Frode Michaelsen.

Han bekrefter at det var kullgrill i restauranten, men vet ikke ennå nøyaktig hvordan ventilasjonen var bygd opp.

– Vi har fått noe dokumentasjon, så vi driver og undersøker det nå. Men området er veldig sammenrast og skadet, så det er vanskelig, forteller han.

Færre branner

Om noen dager regner Michaelsen med å kunne si mer om ventilasjonen og hvor avgjørende den har vært for brannspredningen.

FØLGER OPP: Branninspektør Frode Michaelsen er klar for å snakke høyt om ventilasjonsbranner enda en gang hvis det viser seg at det var det som skjedde denne gangen.

Generelt har han likevel merket seg at det har vært færre ventilasjonsbranner de siste par årene.

– Det har vært veldig lite, faktisk. Det kan hende det har hjulpet, det fokuset vi satte på det blant annet etter Nedre Foss-brannen, tror branninspektøren.

Nedre Foss gård brant i 2016, like etter at den var restaurert og hadde åpnet som restaurant. Det var den første av flere branner i tilknytning til ventilasjonsanlegget over grillene i restauranter. Brannene fikk stor oppmerksomhet.

Tar opp igjen

En av bransjeekspertene som har engasjert seg i ventilasjonsbrannene, John Andreas Johnsen, fortalte også nå i februar hvordan han opplever at alt pratet om brannfare ser ut til så smått å ha begynt å virke.

– Det viktigste er riktig bruk og rutiner for rengjøring. Det kan også hente at det har vært småbranner i ventilasjonen som vi ikke har vært klar over, men som kan ha gått bra likevel fordi kanalene har vært godt isolert, tror Frode Michaelsen.

Hvis det viser seg at brannen i Festningen også oppsto i kanalene over grillen, lover han å sette fokus på problemet enda en gang.

Uten sprinkler

Den 187 år gamle, fredede bygningen hadde ikke sprinkleranlegg, bekrefter Forsvarsbygg til Aftenposten.

– Jeg tror ikke sprinkler ville hatt så mye å si akkurat i den brannen der. Den ser ut til å ha startet i hulrom eller på et utilgjengelig sted hvor ikke sprinkleren hadde fått kontroll på det i en tidlig fase. Det kan jo hende at det hadde hjulpet litt på brannspredning, men vi vet ikke, sier Frode Michaelsen.

Powered by Labrador CMS