FORGYLT: John Andreas Johnsen har fått pris for å formidle faget, og han har ingen planer om å dempe seg i årene som kommer.

STORKJØKKEN-VENTILASJON

Ber om ny ordning: Krav om tredjepartskontroll av kanalnettet

ØKERN: Han gikk fra frittalende bransjemann til slagpasient. John Andreas Johnsen har kjempet seg tilbake til jobb og sterke meninger. Nå vil han kreve tredjepartskontroll av kanalnettet.

Published

En fagmann som er på plass og sier fra når reglene ikke holder og bransjen ikke gjør jobben sin – det er slett ikke noe selvsagt. Plutselig tilbrakte John Andreas Johnsen dagene på Sunnaas i stedet for på Lindab.

– Jeg begynte å jobbe igjen i august, først i 40 prosent, forteller han.

Hjerneslag

Da hjerneslaget rammet, fikk han hjelp så raskt at han ikke rakk å bli redd før etterpå. Kona er sykepleier og var aldri i tvil om hva som hadde skjedd. I ettertid merker han at han er mer følsom og blir fortere sliten.

– Det var viktig å få komme tilbake – å få billappen og kunne jobbe igjen. Det er dette som jeg holder på med her, som gir energi. Dette og familien. Det er dette som er moro, og da må man jobbe videre og skrike enda høyere, sier Johnsen.

«Her», det er lokalene til Ventistål på Økern i Oslo. Han var hos Lindab i 15 måneder og er full av godord om den tidligere arbeidsgiveren, men nå har han vendt «hjem» til Ventistål.

Frittalende

I fjor høst fikk han «Det gylne spjeld» av Nemitek for fagfomidlingen sin og evnen til å dele kunnskap. Ikke minst har han markert seg som en av få i bransjen som er frittalende og sier det han mener:

– Det er for mange leverandører som er for redde for å snakke ned vårt eget utstyr og si noe negativt om det vi selger. Det som er viktig, er å få til en kvalitetsheving som gjør at alle får et bedre system. Jeg leverer spirokanaler, og de er ikke egnet for det vi holder på med. Da må vi prøve å få en regelendring som gjør at vi får høyere kvalitet på det vi lager, sier han.

Fyr i fettet

Da er det brannsikkerhet han snakker om. Gang etter gang har han prøvd å forklare hvor galt det kan gå når reglene er for vage og bransjen nøyer seg med det billigste tillatte – ikke minst når det er snakk om kullgriller under kjøkkenventilasjon full av fett. (Intervjuet med Johnsen ble gjennomført før restaurant-brannen i Oslo 4. februar, red.anm.)

– Fettfilteret i en storkjøkkenhette er den første hindringen for flammene. Inni kammeret er det fullt av fett. Det er viktig at de tingene er testet i henhold til europeisk standard, det er alle leverandørene enige om, men så må vi ha flere systemer som reduserer mengden fett i kanalene. Og vedlikehold, det er alfa og omega. Jeg er veldig fan av tredjepartskontroll. Hadde brannvesenet hatt makt, kunne de reist rundt og stengt mange restauranter rundt i landet, sier Johnsen.

– Forsikring følger ikke opp

Han utfordrer Kommunaldepartementet, som fastsetter byggteknisk forskrift, men han utfordrer også forsikringsselskapene:

– Det eneste jeg har sett som krav som de går ut med, er at forsikringstager skal dokumentere at kanalene hans er rengjort. Forsikringsselskapene følger ikke opp sine egne regler. De er flinke, men det er konkurranse om kundene, og jeg tror det går på hvem som aksepterer mest mulig.

Johnsen mener det ville vært smart av forsikringsselskapene å være mer kritiske til kanaler fulle av fett.

– De betaler ut masse penger hele tiden til restauranter som begynner å brenne på grunn av dårlig vedlikehold og sprer seg på grunn av masse fett. Resultatet er at du og jeg får dyrere forsikring, sier han.

Brann- eller feierkontroll

Ønsket er en helt ny ordning med tredjepartskontroll av kanalnettet. Han er ikke sikker på hvem som bør ta den jobben:

– Forsikringsbransjen kan nok ikke gjøre dette, på grunn av kapasitet og bemanning. Alternativet er brannvesen eller feiervesen, foreslår han.

– Forsikringsbransjen er avhengig av at byggeier har gode rutiner!

Taus bransje

Han har snakket lenge om brann. Nå har han inntrykk av at det begynner så smått å virke:

– Jeg har vært ute og skreket høyt, og nå virker det som om mange har begynt å høre på det jeg sier. Vi ser en liten endring i bransjen der folk har mer fokus på brann. Selv om forskriften og veiledningen er dårlig, begynner folk å lage bedre anlegg enn det teknisk forskrift sier. Det er kjempehyggelig, at jeg ikke bare ser ut som en idiot som løper rundt og skriker og hoier, sier John Andreas Johnsen.

Han ser hvordan bransjefolk flest er redde for å si meningen sin, nemlig.

– Folk er nok litt redde for å tråkke hverandre på beina og redde for å møte motstand. Jeg elsker det hvis det blir diskusjoner. Jeg sier ikke at jeg sitter med fasit, men diskusjoner er med på å fange opp enda flere ting som vi ikke hadde tenkt på, sier Johnsen.

Trenger gjennomslag

Kunnskapen har han skaffet seg med prøving og feiling og en genuin interesse for det han holder på med.

– Det er tusenvis av ingeniører som er flinkere enn meg på det teoretiske, men jeg synes at luft er moro, sier han.

Derfor vil han også bli i bransjen og være faglig; han har ingen planer om å bli sjef. Derimot håper han å få med seg noen av de gode kollegene i bransjen som er flinkere til å prate med myndighetene, slik at det blir mulig å få gjennomslag.

Ville aldri kjøpt

KURS

Vil du ha en innføring i hva det er spesielt viktig å ta hensyn til ved prosjektering og brannsikring av storkjøkkenventilasjon? Om hvilke veiledninger vi med fordel kan støtte oss til og hvilket regelverk vi skal forholde oss til slik at vi er trygge på at anleggene som blir bygget er godkjent?

Da bør du melde deg på kurset til John Andreas Johnsen

– Myndighetene lager regelverkene. De må skjerpe seg. Det virker som om økonomien er viktigere enn sikkerheten på noen ting. De må ha en veiledning i teknisk forskrift som hjelper deg med å levere riktig type løsninger, og så må vi i bransjen være flinke til å veilede kundene våre til å gjøre det riktig. Jeg tror vi er enige om hvordan det skal gjøres. Men hvis det vi er enige om, er bedre enn teknisk forskrift, da er det alltid noen som detter tilbake og gir deg et dritdårlig anlegg, sier han.

– Jeg ville aldri kjøpt bolig hvis det hadde ligget en indisk restaurant med kullgrill i kjelleren og det var bygd etter teknisk forskrift. Vi må ha mye strengere regelverk. Det vil koste penger, men vi kan ikke sitte og vente på at det går liv i en sånn brann, sier John Andreas Johnsen.

Powered by Labrador CMS