DRAMA: Midt i ribbefettsesongen minner If om hvordan vifter og kanaler er skjulte brannfeller. Branndramaet kan lett starte på en helt vanlig komfyr.

STORKJØKKEN-VENTILASJON

Fett er fremdeles brannfelle

Når fett tar fyr, kan høy temperatur og utette kanaler starte brann helt andre steder i bygget. Sigmund Clementz i If oppfordrer til gode rutiner for å gjøre ren ventilatorer og viftekanaler.

Published Last updated

Brannvesenet har rykket ut til 1600 branner eller branntilløp som begynte ved komfyren hjemme hos folk. Kommunikasjonssjef Clementz og If har sendt ut pressemelding for å lære folk flest at kjøkkenvifter fulle av fett og smuss er boligens glemte brannfelle.

Mangler regler

For det profesjonelle kjøkkenets del får regelverket knallhard kritikk. I fjor målte en rapport fra Rise 667 grader i skorsteinen og mer enn 200 i ventilasjonen over en restaurantgrill. Gnistene sprutet. Men reglene er gode nok, mener DiBK.

For det profesjonelle kjøkkenets del får regelverket knallhard kritikk, men reglene er gode nok, mener DiBK.

En spirokanal er brannisolert i 30 minutter. Men i den virkelige verden har vi masse drivstoff i kanalene som gjør at brannen blir mye varmere mye fortere, forklarte John Andreas Johnsen i Ventilstål den gangen.

Det er dette drivstoffet som Sigmund Clementz nå går ut og forteller om. Det er blitt flere utrykninger til komfyrbranner i år, og i tillegg kommer alle branntilløpene der brannvesenet ikke har vært involvert.

Sprer seg

– Er filteret i kjøkkenvifta full av fett fra matlaging, kan en brann på komfyren smitte over og raskt spre seg til andre deler av boligen via viftekanalen. Det ser mange av skadeinspektørene våre dessverre dramatiskekonsekvenser avhvert år, sier han.

For kjøkken og andre næringslokaler minner han om hvor viktig det er å gjøre rent.

På storkjøkken, gatekjøkken og andre steder hvor det er mye bruk av fett i matlagingen, er det viktig med gode rutiner for rengjøring av ventilatorer og viftekanaler. Ikke bare av åpenbare hygienegrunner, men også for for brannforebygging, sier Clementz.

Spirokanal

Hvis en brann starter i fett, vil varmen fra brannen få tilført ny energi ovenfra fordi størknet fett i ventilator vil smelte og dryppe rett ned på flammene. Da er veien kort til brannsmitte hvor brannen på komfyrtoppen slår opp i vifta og klatrer videre inni kanalen. Der kan det også være et fettlag som gir næring til brannen.

Stefan Myhre Pettersen og Arne Boyle hos Lindab stilte seg bak fjorårets kritikk av manglende regler for avtrekk på kommersielle kjøkken.

Det er svært bekymringsfullt at det mange steder rundt om i landet bygges kjøkken hvor det benyttes standard spirokanal fra kjøkken med kullfyrte griller, sier de.

Uhåndterbar

Sigmund Clementz i If beskriver hvordan en brann som følger kanalen, kan nå andre deler av bygningen på kort tid.

Høy temperatur og utette viftekanaler kan starte brann helt andre steder i bygget, og brannen blir med ett mye mer komplisert å slukke. Et branntilløp som det i utgangspunktet skal være mulig for ansatte å håndtere med egne slukkemidler, kan utvikle seg til en storbrann, sier han.

RUTINER: Sigmund Clementz oppfordrer til gode rengjøringsrutiner og gjerne å bruke inspeksjonskameraer.

Flere brannforsøk på If Sikkerhetssenter med kjøkkenventilator viser at en fettbrann etter kort til tid uhåndterbar fordi fettet i ventilatoren gir næring til brannen. Det er dramatisk å se flammene slå opp fem meter over komfyren! sier Clementz.

Inspeksjonskamera

Han anbefaler storkjøkken og gatekjøkken å bruke for eksempel inspeksjonskameraer til å sjekke viftekanalene med jevne mellomrom. Utette kanaler kan også bidra til at brannen sprer seg.

I en undersøkelse som If har gjort, forteller 17 prosent av norske husstander at de har en vifte som ble rengjort for mer enn et år siden. 11 prosent husker ikke når det ble gjort rent sist.

Powered by Labrador CMS