VODKAKRAN: Jaakko Koskenkorva er fjerde generasjon som driver familiegården. Han satser også på museum, vertshus og opplevelser. Med egen vodkakran i herregarderoben.

KURIOSA

Får fersk vodka hjem i kranen

KOSKENKORVA: Jaakko Koskenkorva får seks minutter gammel vodka til sin egen kran. I herregarderoben.

Published

Oldefaren var avholdsmann. Det er ikke Jaakko Koskenkorva.

– Legenden er sann! sier vertshuseieren, museumsverten, bonden og appdesigneren. Han er fjerde generasjon som driver gården som har gitt navn til det kjente vodkamerket. Det er blitt sent på kveld, bakgården er full av gjester som har fått med seg både sauna og mørt, saftig og nyrøykt kjøtt – og Jaakko Koskenkorva snakker om sprit.

Seks minutter

Ryktet går nemlig om at han har sin egen kran med Koskenkorva som kommer i rør fra destilleriet rett på den andre siden av veien.

– Her er den! sier han og tar med seg gjestene inn i herregarderoben der halvparten av dem allerede har kledt av og på seg for kveldens saunabesøk. Inne i et skap sitter en gammel messingkran. Og i kranen?

– Dette er seks minutter gammel vodka. Den var ferdig for seks minutter siden, rett på den andre siden av veien! forteller Jaakko Koskenkorva.

DESTILLERI: Dagens Koskenkorva-destilleri sto ferdig i 1987.

Avholdsmann

Oldefaren hans flyttet til herregården Koskenkorva i 1886. Da jernbanen kom i 1911, fikk stoppestedet og landsbyen også navnet Koskenkorva, som ganske enkelt betyr et sted ved stryk i en elv.

– Oldefaren min var en progressiv bonde, men han var også veldig imot alkohol, forteller Jaakko Koskenkorva. Neste generasjon, Mauno Koskenkorva, ble derimot ansatt som inspektør på brennevinsfabrikken i tillegg til at han drev gården.

SJEFDESTILLATØR: Arttu Kivi er ansvarlig for destilleringen hos Koskenkorva.

Begynte med poteter

Det finske vinmonopolet Alko destillerte den første spriten på Koskenkorva-destilleriet i 1941. Destilleriet ble lagt akkurat til Koskenkorva, 350 kilometer nord for Helsinki, fordi området hadde overskudd på poteter og samtidig nok dyr til at det som ble igjen etter spritproduksjonen, kunne komme til nytte som fôr.

Utover 1960-tallet ble korn mer populært både på de flate jordene i området og inne i produksjonen. Det nye destilleriet sto ferdig i 1987, og siden den tid er det bare brukt finsk bygg som råvare. Koskenkorva vodka står sterkest i Norden, men selges i rundt 30 land.

Powered by Labrador CMS