TØFFERE: Administrerende direktør i Anders O. Grevstad, Frank Utne, forteller at det svinger i bransjen, men at han forventer bedre tider etter sommeren.

ARBEIDSLIV

Har permittert åtte av sine fast ansatte

Det går opp og ned i VVS-bransjen. En av Bergens største rørentreprenører, Anders O. Grevstad, har på et halvt år gått fra å ha 17 innleide til åtte permitterte.

Published

– Svaret er nok at det er tøffe tak om dagen, svarer administrerende direktør i Anders O. Grevstad, Frank Utne, når vi spør han om hvordan bergensmarkedet er om dagen.

Mye som utsettes

Selskapet er en del av Allier Gruppen og er den nest største rørentreprenøren i Bergen. I fjor omsatte de for 251 millioner kroner og satt igjen med cirka 6,4 millioner kroner på bunnlinjen.

For 2023 kommer det trolig ikke til å se like bra ut.

– Vi har et budsjett på 222 millioner kroner, men er veldig usikre på om vi kommer til å klare det. Det er mange prosjekter som utsettes. Årsakene som oppgis er manglende salg av nye leiligheter eller at utbygger ikke har klart å leie ut nok areal, sier Utne.

Konsekvensen er permitteringer, og selskapet har for øyeblikket åtte medarbeidere som er permittert. Han forteller at markedet til og med første kvartal var greit, men at det nå er full oppbremsing.

– I oktober hadde vi mye å gjøre og 17 innleide. Vi sendte for litt siden ut permitteringsvarsel til ti av våre medarbeidere og åtte er nå permittert. Situasjonen er imidlertid slik at det kan komme flere. Heldigvis har vi fått leid ut noen, men det er ikke utenkelig at vi har ti permitterte i løpet av kort tid, sier Utne, som understreker at han forventer en forbedring av situasjonen etter sommeren.

Har ikke slått av lyset

Daglig leder hos Bergen Rørteknikk, Jan Erik Bynes, bekrefter utviklingen, men forteller at de fortsatt får brukbart med henvendelser.

– Det er fremdeles aktivitet og det er ikke slik at man har slått av lyset, sier han.

Bynes forteller at noe av årsaken til at de fremdeles har nok å gjøre er at de holder på med andre ting enn bolig.

– I boligsegmentet blir det nok litt tynt fremover. Foreløpig har vi nok å gjøre, men vi må ha mer jobb inn til høsten, sier Bynes som forteller at de ikke har permittert noen av sine medarbeidere, men at de tvert imot har to innleide.

Han påpeker samtidig at han opplever at det nå tar lenger tid før de får tilslaget på jobbene enn det de er vant med.

– Jeg sitter med en følelse av at entreprenørene tar en runde til for å se om de kan få underentreprenørene til å skvise prisene sine ytterligere. De vil nok se hvem som har det vondest, slik at de kan bedre egne marginer noe, sier Bynes.

Har alle folk i arbeid

Hos Bergens største rørentreprenør, Chr. M. Vestrheim, ser situasjonen fortsatt bra ut.

– Det skjer ting og vi har alle folk i arbeid. Vi ser derfor ikke så mørkt på det, sier daglig leder Thomas Jørs.

Han understreker likevel at det ikke er like mye å regne på som det har vært tidligere.

– Derfor er vi nok litt usikre på den videre utviklingen, sier Jørs.

Powered by Labrador CMS