SITT TØFFESTE ÅR: Daglig leder i Arna og Åsane Rørleggerservice, Ståle Høyvik, har vært i bransjen i mer enn en mannsalder. Han forteller at 2022 var selskapets tøffeste år noen gang.

VVS-BRANSJEN

Knallhard kamp om prosjektene

Det er krevende tider i bygg- og anleggsbransjen. Også VVS-aktørene begynner å merke det på kroppen, og i Bergen er det nå knallhard kamp om prosjektene.

Published

– Å si at det er krevende er mildt sagt. Det har vært vanvittig tøft i flere år, med et enormt prispress som har spist av marginene våre. Nå topper det seg med stans i store deler av prosjektmarkedet, sier daglig leder i Arna og Åsane Rørleggerservice, Ståle Høyvik.

Kraftig stans

De negative overskriftene i landets aviser florerer. Det er kraftig stans i nyboligmarkedet og prosjekter over hele landet settes både på vent og legges på is. Årsakene er mange, men en oppadgående rentespiral er nok mye av forklaringen.

– Det er nå så hard kamp om jobbene at selv på mindre prosjekter melder også de store entreprenørene seg på, sier Høyvik.

Han forteller om folk i bransjen som har valgt å pensjonere seg i stedet for å slåss om oppdragene.

– Én jeg snakket med fortalte at han hadde ikke én eneste jobb igjen. Han valgte derfor å ta ut pensjonen sin i stedet, sier Høyvik.

Flere som kjenner på usikkerhet

Utviklingen ser vi igjen i antallet konkursåpninger registrert i Brønnøysundregisteret. Mens det så langt i fjor var 11 konkurser i bygg og anlegg i Vestland fylke, så er tilvarende tall for i år 24. Ser vi landet under ett, er tilsvarende tall 153 konkursåpninger i 2022, mot 205 i år.

– Tilbakemeldingen vi får fra flere er at det er mer usikkerhet nå enn på lang tid. En del har allerede permittert noen av sine medarbeidere, sier daglig leder i Bergen kobber og blikkenslagerlaug, Kjell Hæggernæs.

Han forteller at det er en del aktører i bransjen som kjenner på usikkerheten om dagen. Han tror noe av årsaken er at veldig mange bedrifter har gjort seg avhengige av store volum.

– Flere har vokst mye. De trenger derfor mye jobb for å holde folkene sine i arbeid. Når prosjektmarkedet krymper inn, så sier det seg selv at det blir mer krevende, sier Hæggernæs.

– Har fått mye juling

For sin egen del har Arna og Åsane Rørleggerservice fortsatt bra med jobb ut 2023 og et stykke inn i 2024.

– Ordrebøkene våre er tilfredsstillende i 2023 og et stykke ut i 2024, for rehabiliteringsavdelingen. På andre avdelinger som bolig, nybygg og anlegg har vi for lite jobb fremover, så her må vi har mer, sier Høyvik.

Han forteller at større prosjekter som regel kontraheres et år i forveien – noe som betyr at dersom man ser lenger enn et år frem i tid, så minker det for de, også.

– Dessverre er det også slik at det som kommer ut av prosjekter er så underpriset at det er umulig å komme seg ut av det med skinnet på ryggen, sier Høyvik.

På litt lengre sikt ser derfor markedet utfordrende ut, men Høyvik understreker at de ikke ligger an til permitteringer.

– Nei, det blir det ikke snakk om. For øyeblikket har vi ti stykker innleid, så vi har greit med jobb, sier Høyvik.

– Vårt tøffeste år

Høyvik forteller at de er ett av firmaene som gikk inn på flere fastpriskontrakter før koronapandemien brøt ut. Dette har fått konsekvenser for selskapet.

– I over 20 år har vi vært vant til en prisstigning på mellom tre og fire prosent. Å inngå fastpriskontrakter har derfor vært forutsigbart og greit. Med pandemien først og deretter krigsutbruddet i Ukraina, kom en prisstigning som vi aldri tidligere har sett. Ofte har vi derfor måttet kjøpe inn varene dyrere enn vi har kunnet selge dem. Kort fortalt, så har 2022 vært det tøffeste året vi noen gang har hatt, sier Høyvik.

Han vil ikke si noe om selskapets resultater for 2022, da tallene foreløpig ikke er klare.

– Med så små marginer som er i denne bransjen sier det seg imidlertid selv at det blir krevende når prisene stiger så mye som de har gjort. Nå har vi imidlertid ferdigstilt flere av fastpriskontraktene – noe som betyr at 2023 ser bedre ut for vår del, sier Høyvik.

Powered by Labrador CMS