Tok jobber på fastpris – gikk konkurs
Leverandørene økte prisene, men rørleggerbedriften arbeidet på fastpris og klarte ikke å hente inn prisøkningene igjen. Nå er Total Klima og VVS i Moss slått konkurs med 22 millioner i gjeld.
Over 30 ansatte er rammet av konkursen i østfoldbedriften. Total Klima og VVS gikk fra overskudd på 2,7 millioner kroner i 2019 til underskudd på 7,4 millioner året etter, nytt millionunderskudd i fjor, og nå er det slutt.
Over 30 ansatte
Den samlede gjelden er 22 millioner kroner, og bedriften har 30–35 ansatte, opplyste daglig leder og hovedeier Jon Løken da Søndre Østfold tingrett åpnet konkurs i selskapet.
– Jeg har ingen grunn til å betvile at det er korrekt, men foreløpig har jeg ikke den store oversikten og kan bekrefte tallene, sier advokat Oddgeir Lydersen, som er oppnevnt som bostyrer.
– Den innledende jobben har mer vært å ivareta de ansatte og sikre verdier. Det ser ut til at de fleste prosjektene allerede er avviklet. Selskapet har selv gitt uttrykk for hva som måtte være årsaken til konkursen, og Løken må være den nærmeste til å kunne svare på det, sier Lydersen.
Prisøkninger
Nemitek.no har ikke fått svar fra Løken, men i den siste årsberetningen sier Total Klima og VVS klart hva som er grunnen til at det har blitt store underskudd de siste årene:
– Særlig i 2021 ble vi rammet av vesentlige prisøkninger hos leverandører som ikke lot seg hente inn på eksisterende fastpriskontrakter, skriver styret i bedriften i årsberetningen.
33 millioner dyrere
De siste to årene har Total Klima og VVS nesten doblet omsetningen, fra 41,7 til 80,3 millioner kroner. Men de nye prosjektene har vært usunne, rent økonomisk sett. I den samme perioden har nemlig varekostnaden økt nesten like mye som omsetningen, fra 23,5 til 56,8 millioner kroner. Samtidig har lønnskostnadene naturlig nok økt i takt med at bedriften har tatt på seg flere jobber.
Bedriften har overlevd ved å låne penger i Handelsbanken. Til nyttår skyldte Total 8,4 millioner kroner til banken. Den gangen mente styret i selskapet at utsiktene for 2022 var lovende. Ordrereserven besto av prosjekter som var tilpasset virksomheten, og leverandørene hadde gitt positive signaler om bedre priser, het det i beretningen fra styret.
Usikkert
Revisor Atle Helgedagsrud slo fast at det var «vesentlig usikkerhet knyttet til fortsatt drift». Egenkapitalen var mer enn brukt opp, og inntjeningen måtte bli bedre raskt hvis driften skulle kunne fortsette.
Revisor påpekte også at skattetrekkmidlene ikke var behandlet lovmessig korrekt i 2021, skriver Finansavisen, som fortalte om konkursen først.