JAKTSESONG: Leder for Bergen kjøletekniske forening, Julian Hanssen, forteller om en situasjon hvor lederne i de ulike selskapene ringer rundt til teknikerne i konkurrerende selskaper.

Brennhett arbeidsmarked

BERGEN: Mangelen på nyutdannede gir høy etterspørsel og et svært hett arbeidsmarked for fagutdannede kulde- og varmepumpeteknikere i Bergen.

Published Last updated

– Det er knallhard kamp om kuldeteknikerne. Situasjonen kan kanskje best beskrives som kannibalisme, hvor de ulike selskapene stjeler teknikere fra hverandre, sier leder for kulde hos GK Inneklima i Bergen, Tom Svendsen.

En samlet bransje er enig.

Leder for Bergen kjøletekniske forening, Julian Hanssen, forteller om en situasjon hvor lederne i de ulike selskapene ringer rundt til teknikerne i konkurrerende selskaper og tilbyr dem jobb.

– Resultatet er en uheldig lønnsspiral som gjør at Bergen i dag ligger helt i norgestoppen når det gjelder lønn for kulde- og varmepumpeteknikere, sier Hanssen.

Godt betalt

Årsaken er at fagutdannelsen for kulde- og varmepumpeteknikere i Bergen ble lagt ned for cirka ti år siden. Siden den gang har det ikke blitt utdannet noen slike teknikere i Bergen.

Samtidig har behovet vært økende, noe som altså gjør de få fagutdannede svært ettertraktet.
– Lønnsmessig ligger vi i dag på linje med Oslo, noe vi normalt ikke skal gjøre. Vi ligger også betydelig over både Trondheim og Stavanger, sier Hanssen.

Han forteller at en nyutdannet kulde- og varmepumpetekniker i dag ligger på rundt 670.000 kroner i grunnlønn og dermed raskt passerer 700.000 kroner i lønn dersom en tar med litt overtid.
– Det er en svært god lønn etter bare to år på skolebenken. Resultatet av kampen om kompetente medarbeidere er selvsagt at prisen på våre tjenester har gått opp de siste årene, sier Hanssen.

Stort behov

Prosjektsjef service hos Caverion, Stig Sandvik, kjenner seg godt igjen i beskrivelsen.

– Det er klart det er få personer med denne kompetansen i Bergen, så det er et lite miljø. Skal man ha fatt i gode folk, så er det klart at man hører i miljøet om det er noen som kjenner noen, men det er ikke slik at vi overbyr hverandre. I Caverion har vi et lønnssystem som vi må forholde oss til, sier Sandvik.

Han mener på samme måte som Rønning og Hanssen at behovet for en egen linje for faget i Bergen er stort.

– Vi er ett av de selskapene som har vært med å melde inn interessen for en slik linje. Dette er etter hvert store systemer som krever mye kompetanse og vi mener derfor at god, teoretisk kuldekompetanse må ligge i bunn. Det går man ikke via andre linjer. En egen utdannelse i Bergen ville derfor vært bra for å bedre tilgangen på denne kompetansen. Da ville vi også sluppet å gå etter hverandres medarbeidere, sier Sandvik.

Et smart valg

Fagsjef kulde hos Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi (VKE), Espen Rønning, bekrefter at Bergen har et lønnsnivå i næringen som ligger høyere enn store deler av landet.

– Kulde- og varmepumpeteknikerne er i utgangspunktet en av de best betalte fagutdannelsene i landet. Den spesielle situasjonen i Bergen medfører at lønnsnivået i byen tjener ekstraordinært høyt. For de som er ute etter en godt betalt jobb, med svært gode jobbutsikter, så er altså en jobb som kulde- og varmepumpeteknikker i Bergen et svært smart valg, sier Rønning.

Powered by Labrador CMS