ERSTATNING: Lars-Erik Larsson i Assemblin vil ha fordelerskapet ut av norske bygninger – han vil ha enklere fordelere av denne typen, inne på badet eller kjøkkenet.

SANITÆR

Assemblin-ekspert vil skrote fordelerskapet

BÅLSTA: Han vil skrote fordelerskapet og erstatte det med enkle veggfordelere i et servantskap eller på en vegg. Fordelerskapene er borte om ti år, mener teknisk rådgiver Lars-Erik Larsson i Assemblin.

Publisert

Felles nordisk testing av rør-i-rør-systemer. Det er en løsning som får Björn Rydetorp til å se store muligheter i Norge.

Rydetorp er produktsjef i Villeroy & Boch Gustavsberg. Der har han ansvaret for Vatette – en serie som har mange produkter som ikke kommer inn på det norske markedet med de reglene som er i dag.

Riktig side av tettesjiktet

– Vi ser en kjempemulighet hvis dette blir akseptert i Norge, sier han. 

Da snakker han om det som på svensk heter en «bockfixtur»: Rørene bøyes og føres direkte ut gjennom veggen i stedet for å gå innom en veggboks.

BØY: Björn Rydetorp håper at nytt svensk-norsk samarbeid gjør at han får gjennomslag for å bøye rørene og føre dem direkte gjennom veggen i stedet for å bruke en veggboks.

– Det er en mye bedre løsning. Alle koblinger blir på riktig side av tettesjiktet. Blir det lekkasje i en veggboks, så risikerer du at vannet forsvinner i veggen og at lekkasjen ikke er synlig, sier han.

I Sverige er bøyingen og rørgjennomføringsfestet typegodkjent. Nå vil Rydetorp gjerne slippe til på det norske markedet, også. Gjør han det, så åpner det for større endringer for rørleggeren:

– Vi har tatt store andeler fra fordelerskapene. Her har rørleggere i Norge mye å lære fra Sverige, sier han.

Slik forklarer leverandøren selv løsningen sin uten fordelerskap.

Liten veggfordeler

Når varerør og innerrør føres rett gjennom veggen, legger nemlig Vatette opp til at alt vannet til badet kan fordeles videre derfra. En veggfordeler inne i servantskapet kan til og med erstatte hele fordelerskapet.

– Fordelerskapet er jo ikke lekkasjesikkert, heller: Vi ser at det gjøres feil med det hele tiden. Veggfordeleren er dessuten pen nok til at den kan stå synlig på veggen eller ved siden av toalettet, sier Björn Rydetorp.

– Bort med skapet!

I Sverige er det blitt bransjedebatt om fordelerskapene. Lars-Erik Larsson er talsmann for fløyen som vil bli kvitt hele fordelerskapet. Egentlig burde de forbys, men de kommer uansett til å være borte i løpet av ti år, hevder han.

Larsson har vært filialsjef for Assemblin i 20 år, nå er han teknisk rådgiver. 

– Fordelerskap er skit, sier han. De skal bidra til bedre sikkerhet mot vannskader. 

– Men i virkeligheten lekker de likevel. De er et komplisert produkt. Montører er mennesker. Et produkt som det er lett å gjøre feil med, er et dårlig produkt, sier han.

De enkle veggfordelerne er ikke egentlig noen ny tankegang for rørleggeren, ifølge Lars-Erik Larsson.

 – Det er jo det samme som vi gjorde tidligere med kobberrør. Nå er løsningen sikrere og bedre, og det er dette vi skal ha i stedet for fordelerskap, sier han.

Sluttbrukere og arkitekter

Ifølge Björn Rydetorp er rørleggerne glade for å unngå fordelerskapet, men sluttbrukerne og arkitektene er enda lettere å overbevise:

– Vi har ikke noe annet produkt som er like lettsolgt. Ingen vil ha en skapdør på baderommet sitt eller et annet sted i boligen. Men arkitektene er den aller mest fornøyde gruppen: De trenger ikke å ta hensyn til at de skal ha en vegg å sette fordelerskapet på, og dermed slipper de at VVS-rådgiveren eller prosjektlederen kommer tilbake og klager på det, sier Rydetorp.

Borefritt på badet

Michael Thorell vil bli kvitt mange hull i baderomsveggen. 

– Du kan unngå unødvendige hulltagninger, sier han.

Thorell og firmaet hans, Design4bath, har de nordiske rettighetene til lim og andre produkter fra den tyske produsenten Iglue. Han anbefaler å lime en metallplate på veggen og skru fast armaturer, dusjstang eller til og med hele dusjveggen på den opplimte platen.

LIMER: Michael Thorell limer fast alt som skal opp på badeveggen slik at det ikke blir nødvendig å lage hull.

– Den sitter med en styrke på 1.200 kilo. Hvis du vil fjerne den igjen, kan du gjøre det med en tynn sparkel og en glasskrape, sier han. 

Design4bath selger produktene selv, men leverer dem også til en rekke merkevareleverandører som setter sitt eget merke på dem.

– Dessuten er vi først på markedet med WC-lim. Du kan lime fast toalettet og bruke det etter fem timer, sier Michael Thorell.

Powered by Labrador CMS