PREFABTALL: Erik Antonisen (fra venstre), Marton Holen og Erik Sneltvedt sitter med tallene etter å ha prefabrikkert det meste på et boligprosjekt i Kristiansand.

SANITÆR

Så mye sparte de på prefabrikkering

KLØFTA: De brukte 60 prosent mindre materialer og sparte 30 prosent av monteringstiden. Og det var på første forsøk. – Prefabrikkering er neste steg på byggeplassen, sier Erik Antonisen i Egeland Rør.

Publisert

På byggeplassen er det for lite tid og for få folk. 

– Derfor er dette neste steg, ifølge Antonisen. 

Konekta har gjennomført de årlige fagdagene sine. Der presenterte Antonisen prefab-erfaringene fra Kokleheia Amfi i Kristiansand, sammen med Marton Holen hos Pipelife.

Oppdager feilene

– Når vi prefabrikkerer, oppdager vi veldig mange feil og forutser mange problemer. Hvis disse feilene oppstår på byggeplassen, blir det veldig dyrt. Det er da ting sklir ut, ifølge Holen.

Han forteller hvordan 22 prosent av det materiellet som transporteres inn til byggeplassen, ender opp som avfall. 

– Når vi bruker prefab, så blir det ikke avfall. Dessuten slipper rørleggerne å svinge opp og ned til grossisten eller lageret etter deler, forteller han.

RASKERE: Det gikk 30 prosent raskere her på Kokleheia Amfi, men Pipelife regner med at det er mer tid å spare på andre forsøk, når ikke alt er nytt.

Mindre materialer

I Kokleheia-prosjektet har Pipelife beregnet at Egeland Rør sparte 60 prosent av materialene. 

– Dessuten ble montasjetiden redusert med 30 prosent. Det tror jeg er oppe i 50–60 prosent etter første leveranse. Monteringen er veldig selvforklarende, ifølge Holen.

Erik Sneltvedt hos Pipelife forteller at materialinnsparingen på 60 prosent er regnet ut fordi Egeland Rør satte opp hva bedriften ville ha bestilt til prosjektet hvis alt skulle plassbygges. 

– Da ville de riktignok hatt igjen litt som kunne brukes senere, men de sparte også all håndteringen, returen og emballasjen, peker han på.

Færre rørleggere

Marton Holen trekker frem hvordan bedriften kan bruke rørleggerne til noe annet og dermed øke inntjeningen. 

– Du kan bruke én rørlegger i stedet for tre. Da blir det ganske mye mer effektivt, sier han.

Samtidig slipper rørleggeren å bruke så mye tid på de kjedelige oppgavene og kan heller gjøre noe som er morsomt. 

– Rørleggeren slipper å bruke så mye tid på en bunnledning og kan kose seg på teknisk rom, som Holen sier det.

Erik Antonisen i Egeland Rør ser godt hvordan rørleggerne sparer tid når det som kommer til byggeplassen, er delene som skal brukes og ikke noe annet. Dessuten blir alt produsert slik som det ser ut på tegningene.

Mer for lærlingen

– Da kan du bruke mer uerfarne rørleggere. Det er lettere å slippe til lærlingene, og du oppdager feil fortere. De som jobbet på bygget, likte veldig godt å jobbe med prefab kontra tradisjonelt, sier Antonisen.

RIKTIG: Med prefabrikkering blir resultatet slik som på tegningene og feilene blir oppdaget tidligere.

Ulempen på et prosjekt som Kokleheia Amfi var at her trengtes det tilpasninger fra leilighet til leilighet:

– Dette er et boligprosjekt som slett ikke ligger midt i sentrum av Kristiansand. Byggherren har ikke solgt alle leilighetene ennå. Da får kundene lov til å gjøre endringer. Det er lettere å forholde seg til prefab når alt er solgt fra A til Å på et bygg hvor det ikke blir endringer, konstaterer Erik Antonisen.

Powered by Labrador CMS