ØNSKET: - Vi har fått positiv respons på betongkabinene, ikke minst fordi kabinene våre kan brukes direkte ut mot tilstøtende rom, sier Badelement-sjef Bjørn Width.
ØNSKET: - Vi har fått positiv respons på betongkabinene, ikke minst fordi kabinene våre kan brukes direkte ut mot tilstøtende rom, sier Badelement-sjef Bjørn Width.

Snakker varmt for betongkabiner

Du behøver ikke å fôre ut eller fôre ned. Det er argumentet fra Bjørn Width for å satse på badekabiner i betong i stedet for lettvekt.

Published

– Responsen i markedet har vært bra siden vi fikk teknisk godkjenning høsten 2019, sier Bjørn Width. Han er daglig leder i Badelement, med norsk hovedkontor i Arendal.

– Da fikk vi presentert oss på det norske markedet, og siden har det gått slag i slag. Nå har vi nærmere 1500 bad som er signert og under levering.

Styrke i betong

Width snakker varmt for betongkabiner. Han kommer fra lettvektskabinenes verden.

– Da trodde jeg betong var noe herk – store, stygge og tunge. Men betongkabinene gir styrke, robusthet og kvalitet. Det blir en annen romklang i betong, sier han – uten at han vil sammenligne lettvektskabiner og blikkbokser med rene ord.

Ulempen er at betongkabinene er tunge.

Bruker veggene

– Det går det an å kompensere for i bygningskonstruksjonen. Vi har fått positiv respons på betongkabinene, ikke minst fordi kabinene våre kan brukes direkte ut mot tilstøtende rom. Du behøver ikke å fôre ut eller fôre ned. Du kan bruke betongveggene, og på den måten sparer du mye tid på byggeplass.

Width peker på at den som bruker lettvektskabin, må fôre ut og bygge vegg på utsiden.

– Våre vegger kan brukes som de er, unntatt mot sjakt. Hvis du kan slippe å bygge en vegg eller to, så sparer du hundretusener. På et større prosjekt, slik som studentboligene vi holder på med nå, er det snakk om millioner. Tenk på hvor mange meter stenderverk og hvor mange skruer du slipper!

Hovedentreprenørene

Badelement er dansk, men det tyske holdingselskapet Baldo Zehn sitter eier to tredjedeler av aksjene. Kabinene produseres på tre egeneide fabrikker i Polen. Hvert år produseres det 11 000 kabiner til det danske, norske og etter hvert også det svenske markedet.

– Jo mer prefabrikkert du får, jo bedre er det. Det er enda bedre når også veggene er prefabrikkert, ifølge Bjørn Width.

Det er først og fremst hovedentreprenørene som kjøper kabinene fra Badelement.

– Vi har også vært borti at rørentreprenører har bedt om pris på baderomskabiner, men det er unntaket, sier han.

Vil ha mer

Width går ikke inn i diskusjonen om rørleggere som helst ikke vil montere modulbad og kabiner.
– Vi leverer kabinen som et produkt. Så er det entreprenøren som har VVS-entreprisen i sitt opplegg. Vi leverer en boks, og så må de vite hvor rørene stikker ut slik at hver enkelt kabin kan kobles til en sjakt på plassen, sier han.

Men: – Vi ser at entreprenørene blir mer og mer ivrige på prefabrikkerte bad. Plassbygde er et mas og en utfordring. De blir ikke veldig fornøyde hvis du må plassbygge. Vi opplever at mer og mer blir prefabrikkert, ifølge den norske Badelement-sjefen.

Relaterte saker

modulbad våtrom badelement

Powered by Labrador CMS