MØRKE UTSIKTER: Mange vil ha mørke bad, uten at de nødvendigvis tenker over hva virkningene av de mørke veggene blir. Foto: Shutterstock.com.

Slik vil vi ha det på badet

Gjør badet til en grotte.

Published

Badet som en mørk grotte, men med takdusj, dusjtoalett og sammenleggbart badekar. Interiørarkitekt Åse Imset spår mer variasjon og bad som går i ett med soverommet.Imset kan sitt bad. Når Informasjonskontoret for farge og interiør får spørsmål om innredningstrendene på badet, er det henne de spiller ballen til.

Mørke fliser

– Folk vil ha mørke bad. Det er kommet veldig mye mørke farger: Mørke fliser på gulv, vegg og innredning. Badet blir en grotte, sier Imset.Hun ville ikke hatt det slik selv. Det blir så mørkt at hun ville blitt deprimert. Men spesielt de yngre, som hopper på fargetrendene, ser mørkt på badet. Ofte uten at de tenker over virkningene av det de gjør.

Still kontrollspørsmål

Akkurat det siste er en fellesnevner for mange forbrukere. De tenker ikke over hva valgene deres egentlig betyr. Berøringsfrie kraner er et annet eksempel: Kundene vil ha berøringsfritt fordi de har lest om fordelene med det, men de glemmer at de helst vil ha rennende vann når de pusser tennene. Åse Imset forteller om mange kunder som har insistert på at de vil ha berøringsfritt, men i ettertid sier nesten alle at det var en dårlig idé.Konklusjonen, med andre ord: Still kundene kontrollspørsmål. Sjekk at de vet hva de ber om og at de forstår konsekvensene.

«Hotell» hjemme

Folk har fått øynene opp for å bruke mer belysning på badet, ifølge Imset. Flere og flere velger LED-strips, for eksempel som nattlys under servantskapet.– Jeg synes folk er blitt veldig mye mer bevisste de senere årene. Mange har vært ute og reist og bodd på flotte hoteller. Det har vært en trend i det siste at folk skal ha hotellstil hjemme på soverommene og badene.Det betyr for eksempel at mange rett og slett ikke vil ha håndkleholdere. Mens hotellene går bort fra å vaske håndklærne til gjestene hver dag, henger de samme gjestene etter i sitt eget hjem. Når de har brukt håndkleet, slipper de det rett ned og lar det gå videre til vaskemaskinen.

Regn og damp

Innebygde badekar er på vei ut: De fleste vil ha gulvstående, og mange vil ha sammenleggbart badekar som de kan sette bort når de ikke bruker det.– Så er det disse store Raindance-dusjene. Det vil folk ha. Det er guttas førstevalg, og så vil jentene ha en bra sidedusj som går opp og ned på stangen. De vil ikke alltid bli våte i håret, konstaterer Åse Imset.Steamdusj er et annet sted der hun ser kjønnsforskjeller. Menn er mest villige til å betale ekstra for å få inn steam, og også for å få inn boblebadekar. Kvinner foretrekker Hurricane-boblene, som ikke er så harde, beskriver hun.

Flyter sammen

– Jentene vil ha musikk, gutta vil gjerne ha tv på badet. Mange vil ha benker – vi nordmenn er jo fantastisk flinke med kosen vår overalt. Det skal være en benk å sitte på for å barbere seg eller kle på seg. Og så vil noen at soverom og bad skal flyte i ett. Jeg har lagd flere bad hvor jeg har brukt glass i hele veggen mellom soverommet og badet, slik at det blir fritt innsyn som gjør rommet større, forteller Imset.

Samtidig som veggene blir mørkere, kommer det LED-lys på steder der det ikke har vært lys tidligere. Foto: Axor.
Dusjtoaletter blir stadig mer populære. Foto: Geberit.
Powered by Labrador CMS