KUNSTTOALETT: Toalettene på The Twist skal både være lydtette og gi brukerne en kunstopplevelse. Det var slett ikke gratis.
Foto: Georg Mathisen
KISTEFOS-SAKEN
Ny rettskrangel om milliontoalettene
Millionkrangelen om de store toalettoverskridelsene på Kistefos går en ny runde i retten. Men her er det pengene og kjendisfaktoren som gjør saken interessant. For rørleggeren er det lite å lære.
9,3 millioner kroner måtte arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group betale til Kistefos-Museet etter overskridelser som rørlegger-Norge knapt har sett maken til.
Toalettene på The Twist skulle koste 4,6 millioner kroner, men regningen endte på 14,9 millioner.
Droppet Pininfarina
Her var kjendisfaktoren høy. Dronning Sonja åpnet bygget og kunsthallen på Kistefos på Jevnaker. Christen Sveaas ledet toalettkomitéen, og ifølge ham var det slett ikke selvsagt at den danske kjendisarkitekten skulle få oppdraget med galleriet som vrir seg over Randselva. Italienske Pininfarina hadde nemlig laget et forslag som ville koste drøye 8,2 millioner, men Sveaas valgte Bjarke Ingels Group fordi prisen var mye lavere, ifølge daværende Kistefos-direktør Egil Eide.
Christen Sveaas ville ha toaletter som er så kule at folk kommer til Kistefos-Museet bare for å gå på do. Toalettene skulle være lydtette og ha riktig god ventilasjon, ifølge Bjarke Ingels-partner David Zahle.
Sveaas ga også en gave på 15 millioner kroner til den kunstneriske utsmykningen, skriver Ringerikes Blad. Toalettene, som har fått navnet «Frozen River», har 150 kilo tunge dører med integrert ventilasjon.
Ut med 11,2 millioner
Etter fire dager i tingretten på Hønefoss i september 2021 endte saken med at Bjarke Ingels Group måtte betale 9,3 millioner kroner til Kistefos, minus noen honorarkrav som allerede var holdt tilbake. I tillegg kom advokatutgifter på over 1,9 millioner kroner.
Arkitektfirmaet anket, og nå har den pikante toalettstriden gått en ny runde i Borgarting lagmannsrett. Ronny Lund i Advokatfirmaet Wiersholm, som representerte Kistefos i rettssaken, understreker at det ikke er noen som helst uenighet om at toalettene er blitt veldig bra:
Enige om høy klasse
– Det ble innredet noen toaletter som holder en høy standard og klasse, og som er veldig flotte. Det tror jeg alle er enige om. Det er ikke der vi har stått og slått hverandre i hodet, sier han.
Lund omtaler saken som en helt alminnelig uenighet om avtaletolkning.
– Spørsmålet er om det er inngått en avtale med et bestemt innhold mellom en arkitekt og en byggherre. Det er ikke sånn at saken reiser noen spørsmål som er spesielt viktige for arkitekter eller rådgivere som gruppe, og enda mindre for VVS som gruppe, sier han.
Alminnelig, men fargerik
Heller ikke for juristene er toalettsaken noen viktig prinsippsak:
– Dette er ikke veldig juridisk spennende. Det er en helt alminnelig sak, men jeg kan skjønne at den blir interessant fordi det er et fargerik sak om et spektakulært museum og en verdenskjent arkitekt. Selv om du legger merke til saken, gjør det ikke jussen spesielt komplisert, sier Ronny Lund.
Nemitek.no har flere ganger vært i kontakt med med Øystein Myre Bremset i Advokatfirmaet Grette. Han overtok som advokat for Bjarke Ingels Group foran behandlingen i lagmannsretten. Bremset har ikke fått klarsignal fra Bjarke Ingels Group til å uttale seg om saken og tror ikke arkitektfirmaet ønsker å si noe før dommen faller.