KUNST: Christen Sveaas ga 15 millioner til den kunstneriske utsmykningen, mens han mener at arkitektfirmaet må betale for overskridelsene.

Kistefos-toalettene skulle trekke folk

JEVNAKER: Toalettene på Kistefos-Museet skulle være så kule at folk kom dit bare for å gå på do, og det var viktig at de var lydtette. Det kom frem da retten tok opp millionkrangelen om byggingen.

Published

Toalettene skulle koste 4,6 millioner kroner, men de endte opp med en regning på 14,9 millioner.

Museet mener at arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group har skylden, mens arkitektene i stedet krever å få utbetalt 613 000 utestående kroner.

– Toalettene skulle være så kule at folk kunne komme til Kistefos-Museet bare for å gå på do, sa Christen Sveaas i retten.

Selve Kistefos-Museet er en stiftelse. Sveaas grunnla stiftelsen og eier storparten av konsernet Kistefos.

Da toalettkrangelen gikk over fire dager i tingretten på Hønefoss, møtte han som vitne.

Tvist om The Twist

Toalettene er en del av The Twist – galleriet som vrir seg over Randselva. Sveaas selv var formann i toalettkomitéen for det særpregede bygget.

Det innebar to jobber: Å sørge for å få de kuleste toalettene i kongeriket og å sørge for at toalettene ble kunstnerisk utsmykket, forteller han til Dagens Næringsliv.

Sveaas ga også en gave på 15 millioner kroner til den kunstneriske utsmykningen, melder Ringerikes Blad.

Det var for at toalettene skulle bli «tipp topp moderne, kjempekule og kunstnerisk utformede».

I fred på do

De høye, solide dørene inn til toalettene var et krav fra Christen Sveaas. Dørbladene veier 150 kilo og har integrert ventilasjon med luftinntak øverst.

– Det var enormt viktig for Christen at det var lydtett når man gikk på toalettet og at det var riktig god ventilasjon, forteller partner David Zahle i Bjarke Ingels Group til Ringerikes Blad.

Spørsmålet var om arkitektfirmaet ga en garanti for å holde prisen på toalettene. – Jeg ber om en garanti, og en time senere får jeg bekreftet svar på det, slik jeg leser mailen, sier Christen Sveaas til Dagens Næringsliv.

– Jeg synes Christen bør være en stor mann. Jeg vet at han elsker å fremstå som en stor mann, og han bør betale for sine egne toaletter, kontret Bjarke Ingels i retten.

I en tynn tråd

I retten kom det frem at hele The Twist-prosjektet hang i en veldig tynn tråd etter at anbudene kom inn.

– Vi var alle i en slags sjokktilstand fordi anbudene lå omtrent på det dobbelte av det vi hadde regnet med, bekreftet Sveaas ifølge Ringerikes Blad.

Han fortalte at Snøhetta også leverte et forslag da Kistefos-Museet skulle bygge nytt, men at stiftelsen ikke var så begeistret for det forslaget. The Twist, derimot, ble møtt med «allmenn begeistring» i styret, forteller lokalavisen.

Nå venter partene på kjennelsen, etter at rettssaken er avsluttet.

Powered by Labrador CMS