FRARÅDER: Arne Pihl Bordi fraråder slik miniventilasjon annet enn hvis alternativet er en passiv friskluftventil.

VENTILASJON

Anbefaler ikke miniventilasjon

Det er nok bedre enn en passiv friskluftventil. Men Arne Pihl Bordi anbefaler ikke miniventilasjon annet enn rehabilitering der det ikke er mulig å dra kanaler.

Publisert

Kanalfri ventilasjon egner seg ikke i Norge, mener Alf Johannessen. Nylig kunne du lese hvordan han sliter med ventilasjon som bråker, fryser og skader vinduene etter å ha flytt inn i nybygd leilighet i Hemsedal.

Uten kanaler

Nå får han medhold fra ekspertisen. I utgangspunktet er ikke slik miniventilasjon som Johannessen sliter med, noen spesielt god løsning, sier Arne Pihl Bordi. Han er fagsjef for ventilasjon i Nemitek. Til daglig arbeider han for Norconsult.

OMBYGGING: Hos Alf Johannessen må det til omfattende ombygging etter skader som følge av ventilasjonen, sier han selv.

I Hemsedal-saken var det snakk om det som leverandøren kaller «desentral ventilasjon». Bordi omtaler det som «miniventilasjon», siden desentralisert ventilasjon først og fremst brukes om leilighetsaggregater og andre løsninger som ikke er sentralisert ventilasjon.

– Miniventilasjon er småvifter i fasaden med filter, varmegjenvinning integrert, og uten kanaler. Det er en besnærende tanke, men etter min mening er det bare egnet til rehab eller oppgradering av en enkelt boenhet der det ikke er mulig eller ønskelig å dra kanaler, sier han.

Frarådet på kurs

Selv har han anbefalt det en gang: I en trang leilighet uten luftemuligheter der borettslaget ikke var interessert i å dra i gang noe stort oppgraderingsprosjekt. Det var bedre enn en passiv friskluftventil, men ikke like bra som et godt anlegg.

For noen år siden reiste Arne Pihl Bordi rundt i landet og holdt kurs om ventilert inneklima. 

– Som jeg sa på kurset, så er dette ikke egnet for nybygg der det er fullt mulig å levere gode anlegg, sier han.

HOLDT KURS: Allerede da han holdt kurs i Nemitek-regi for noen år siden, sa Arne Pihl Bordi klart fra at miniventilasjon ikke er egnet for nybygg der det er mulig å levere gode anlegg.

Mer vedlikehold

Kuldeproblemet har han ikke vært borti, men han peker på behovet for vedlikehold og filterbytte. – I vanlig drift vil du få en del flere filtre som må skiftes, og det er flere motorer som kan gå i stykker. En profesjonell utbygger bør heller koste på seg noen kanaler og ha innkassing og himling der det trengs, sier Bordi.

– Jeg har hørt snakk om å bruke miniventilasjon på et sykehjem. Tanken var å slippe noen kanaler, sier han. Men resultatet blir flere vedlikeholdspunkter for byggdrifteren.

Støy

– Det som også er en gjenganger, er støy. Miniventilasjonen kan levere nok luft og kan også få til en grei varmegjenvinning, men støykravene kan bli vanskelige å møte. Hvis du absolutt må ha en sånn, så er det om å gjøre å la den gå på lav hastighet, sier han.

– Hvis du bor i en villa hvor det er problematisk å få frem kanaler uten å lage masse innkassinger, kan det ha sin misjon. Men da er det lurt å ta en stor modell og la den gå på lav hastighet. På årets varmeste dag, der du ellers ville satt på en bordvifte, kan du sette på litt ekstra – da kan du akseptere støy, slår Bordi fast.

– Men som ventilasjon i et nybygg eller ved en totalrehabilitering, som alternativ til ordinær balansert ventilasjon, mener jeg at det ikke er noen god løsning, sier Arne Pihl Bordi.

Powered by Labrador CMS