USIKRE TIDER: Både administrerende direktør i VVS Norge, Per Ivar Harila (til venstre) og Sveinung Stuhaug i Modalsli Rør merker nedgangen i markedet.

AKTUELT

Usikre tider i bransjen: – Lokalt eierskap blir særlig viktig

Allerede seint i fjor høst ble det full stopp i nybyggmarkedet og færre boliger har ikke blitt bygget på over 30 år. Hvordan påvirker krisen VVS-bransjen i tiden fremover?

Published

Allerede i midten av november i fjor meldte Byggenæringens Landsforening at de er redde for å miste 30.000 arbeidere som følge krisen i byggebransjen – og ba i tillegg om krisepenger.

Og krisen er ikke over. Igangsettelse av både nye boliger og nye fritidsboliger gikk ned med voldsomme 40 prosent i 2023. Salget av nye boliger har nå falt 29 måneder på rad.

– Det er full stopp i leilighetsbygging og krisen blir verre og verre, måned for måned, sa administrerende direktør i Boligprodusentene, Lars Jacob Hiim, til egen nettside.

Her må det legges til at etter jul har prisnivået i bruktboligmarkedet stabilisert seg noe, men det gjelder altså foreløpig ikke markedet for nybygde boliger og fritidsboliger. Ifølge eksperter vil det fortsatt bygges altfor få nye boliger i Oslo, i forhold til behovet.

Så hva sier bransjefolket selv om den aktuelle situasjonen?

– Folk sitter på gjerdet

– Jeg må innrømme at akkurat nå sliter vi med å få tak i nok folk! Men akkurat det har ingenting å gjøre med det generelle markedet, smiler Sveinung Stuhaug til nemitek.no.

I den store hyttekommunen Sirdal i Agder funderer avdelingslederen fra Modalsli Rør på hvordan han skal få tak i nok hender til å utbedre alle frostskadene som har kommet på hytter og hus i vinter.

Men det er vanskelig å drive god butikk kun basert på frostskader. Hyttemarkedet generelt har stoppet opp, for det høye rentenivået og de generelt tyngre tidene har tatt på også i Sirdal.

– Jeg har inntrykk av at det er mange som sitter på gjerdet når det gjelder nye hytter, så jeg har håp om at det vil løse seg på sikt, sier han.

– Vet du personlig at det er mange som sitter på gjerdet? Er det noen potensielle hytteeiere som har tatt kontakt med deg?

– Det er ingen som har tatt kontakt, men det sitter folk på gjerdet og som bare venter på at rentenivået skal stabilisere seg, avslutter Stuhaug, som presiserer at ingen har mistet jobben hos dem den siste tiden.

Færre forespørsler

Det blåser også på toppen av næringskjeden i VVS-bransjen, selv om noen sier de foreløpig har kontroll.

Administrerende direktør i VVS Norge, Per Ivar Harila, sier til nemitek.no at medlemmene deres i rørleggerbransjen foreløpig har stått seg godt gjennom nedgangen.

Han forteller at med den tilgangen de har til bransjetall, leverer hans medlemmer merkbart over bransjeutviklingen, når de sammenligner seg med fjoråret.

– Omsetningen har holdt seg på et høyt nivå gjennom hele 2023. De fleste har fortsatt en god ordrereserve, men en del medlemmer signaliserer nå at antall forespørsler er mindre enn tidligere, sier direktøren.

– Svært fokusert på sunn drift

Finnmarkingen Harila, med bakgrunn både fra bilbransjen og som kjedeleder for ByggTorget, sier likevel at de nå tar sine forholdsregler på grunn av de usikre fremtidsutsiktene.

– Vi gjør tilpasninger i vår virksomhet for å møte det i tror blir et vesentlig tøffere marked i 2024. Det gjelder i kjedeadministrasjonen, og ute hos medlemmene. Våre medlemmer er svært fokusert på sunn og god drift, og forbereder seg godt til det som kan forventes å møte dem, sier Harila.

– Har ditt selskap måttet ty til permitteringer eller nedbemanninger? Eller er det en risiko for at det kommer til skje hos dere i tiden fremover?

– Vi har gjennom 2023 lagt til rette for en mer kostnadseffektiv kjededrift gjennom synergier med vår eier, som er Mestergruppen. Vi har som en klar ambisjon å være den mest effektive kjedeaktøren. Våre medlemmer skal kunne være trygge på at kostnadsstrukturen på kjedekontoret har et kontinuerlig fokus. Vi skal levere enda bedre tjenester for våre medlemmer, men med lavere ressursbruk på kjedekontoret, sier Harila.

Mener det vil falle betydelig

Harila sier at han frykter bransjen vil møte et marked som faller betydelig i 2024, sammenlignet med 2023.

– Jeg er samtidig overbevist om at de aller fleste aktørene i bransjen gjør de nødvendige tilpasningene i sin kostnadsstruktur for å møte denne utfordringen. Lokalt eierskap til eget marked og egen kostnadsbase er særlig viktig her, legger han til.

– Hva er ditt beste råd til bransjen generelt i den tiden vi er inne i?

– Det viktigste er at vi fortsetter å levere høy kvalitet til riktig pris til våre sluttkunder. Dette må vi gjøre samtidig som vi tilpasser vår aktivitet til markedet. Det er kundene som bestemmer – det må være alles fokus, avslutter Per Ivar Harila i VVS Norge.

Powered by Labrador CMS